Hogere boetes moet de overlast door illegale verhuur aan toeristen beperken
NOS Nieuws

Zwaardere boetes illegale verhuur aan toeristen

Amsterdam gaat de illegale verhuur van woningen aan toeristen harder aanpakken. De boete bij een eerste overtreding gaat omhoog van 13.500 euro naar 20.500 euro. Ook kan de gemeente een woning direct sluiten. Dat kon tot nu toe alleen bij een brandonveilige situatie.

De gemeente Amsterdam wil hiermee voorkomen dat steeds meer woningen worden ingezet als hotel. Het toerisme blijft groeien in de hoofdstad, maar dat moet wel leefbaar blijven. "Het leeft heel erg onder Amsterdammers en we willen met deze verscherping die overlast tegengaan", aldus een woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

Korter verhuren

Daarnaast wil de stad ook de woningvoorraad beschermen. De gemeente wil het maximaal aantal dagen dat een particulier zijn woning mag verhuren halveren. Nu zijn dat maximaal zestig, dat gaat dus terug naar dertig als het aan de gemeente ligt. Of dat kan, moet nog juridisch worden onderzocht.

Later dit jaar krijgen alle Verenigingen van Eigenaren (VvE) en corporaties informatie over de mogelijkheden om vakantieverhuur van een woning te verbieden. Als een appartement deel uitmaakt van een VvE dan moet de VvE ook toestemming geven voor verhuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl