De gedeeltelijke verduistering in Ivoorkust
NOS NieuwsAangepast

Zonsverduistering in Afrika

In zuidelijk Afrika was vandaag een zonsverduistering te zien. Vanaf 08.39 uur schoof in Gabon de maan langzaam tussen de zon en de aarde in. In andere landen gebeurde dat iets later. Het natuurfenomeen bereikte twee uur later zijn hoogtepunt.

Het gaat om een zogeheten ringvormige eclips, waarbij de oppervlakte van de zon niet compleet wordt verduisterd door de maan, maar een ring van vuur zichtbaar blijft. Dat verschil wordt veroorzaakt doordat de maan in een ovale baan rond de aarde draait en momenteel verder van onze planeet af staat.

De zonsverduistering kon het beste worden gevolgd in landen net ten zuiden van de evenaar, zoals Gabon, de beide Congo's, Tanzania en Mozambique. Het Franse eiland Réunion was de laatste plek waar de verduistering is te zien.

Totale verduistering

De verduistering is de tweede dit jaar, de eerste was in maart boven de Stille Oceaan te zien. Dat was toen een totale verduistering.

De eerstvolgende eclips is op 26 februari volgend jaar in Zuid-Amerika, opnieuw een ringvormige. In de VS volgt op 21 augustus een totale verduistering, de eerste in dat land in 37 jaar.

In Nederland was de laatste gedeeltelijke verduistering te zien op 17 maart vorig jaar. De eerstvolgende totale verduistering is op 7 oktober 2135. Een ringvormige vindt plaats op 23 juli 2093.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl