NOS Nieuws

'Per ongeluk' een schuld na erfenis nu makkelijker te vermijden

Onverwachts opgezadeld worden met een schuld uit een erfenis is vanaf vandaag makkelijker te vermijden. Er is een nieuwe wet ingegaan die mensen moet beschermen voor schulden.

In de oude situatie kon het meenemen van een pen uit het huis van een overleden familielid al genoeg zijn om een erfenis onbewust te aanvaarden. Als de overledene dan schulden bleek te hebben, moest de erfgenaam daarvoor opdraaien.

"Het kwam in de praktijk heel veel voor", zegt Petra Knoppers, erfrechtspecialist bij advocatenkantoor SmeetsGijbels. "Zeker bij een huurhuis moet het huis snel leeg, het liefst dezelfde maand nog. Door de inboedel weg te halen, kon je al een aanvaarding van de erfenis doen."

Ook door het betalen van een openstaande factuur van de overledene kon een erfenis al worden aanvaard.

Inboedel verkopen

In de nieuwe wet zijn er meer handelingen nodig om een erfenis te aanvaarden. "Het is niet meer zo dat als je het huis leegruimt je de nalatenschap aanvaardt", zegt Knoppers. "Het verkopen en verhuren van de inboedel leidt nog wel tot zuivere aanvaarding."

Ook kunnen erfgenamen achteraf toch nog afzien van een erfenis als er onverwachte schulden in blijken te zitten.

Het advies van specialisten blijft om een erfenis bij twijfel zogenoemd beneficiair te aanvaarden om problemen te voorkomen. De erfgenaam geeft dan aan dat hij onder voorbehoud de erfenis aanvaardt. Als er later meer schulden dan bezittingen in de erfenis blijken te zitten, kan er dan alsnog van de erfenis worden afgezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl