Enes Ünal werd vorig seizoen verhuurd aan NAC Breda en dit seizoen aan FC Twente
NOS Voetbal

Manchester City stalt tien (!) spelers in Nederland

Komend seizoen zien we maar liefst tien spelers van Manchester City in Nederland voetballen. Het verhuren van spelers is niet nieuw, maar de aantallen worden wel groter.

NAC Breda, FC Twente, PSV, Go Ahead Eagles en sc Heerenveen maken dit seizoen gebruik van spelers van de steenrijke Engelse club. Een obstakel voor Nederlandse jeugdspelers of een uitweg voor de penningmeesters van clubs?

Voetbalcommentator Ragnar Niemeijer denkt dat clubs het vanwege de naam doen. "Het is voor NAC Breda wel lekker om te zeggen dat ze zaken doen met Manchester City. Nederlandse clubs hopen voor weinig geld een mooi talent te kunnen krijgen. Daarnaast is het voor sponsoren mooi om zo'n grote club met hun club geassocieerd te zien worden."

Waarom stalt een club als Manchester City tien spelers in de Nederland?

"Ik heb begrepen dat ze bij City wetenschappelijk bewijs en allerlei tabellen hebben waaruit blijkt dat in Nederland talenten het snelst doorbreken. De reden is helder: het is in het belang van Manchester City."

Spelers van Manchester City die dit seizoen in Nederland spelen

ClubNaam spelerGeboorteland
PSV EindhovenOleksandr ZintsjenkoOekraïne
FC TwenteEnes ÜnalTurkije
FC TwenteYaw YeboahGhana
FC TwenteBersant CelinaNoorwegen/Kosovo*
sc HeerenveenShay FaceyEngeland
Go Ahead EaglesSinan BytyqiOostenijk/Kosovo*
NAC BredaThomas AgyepongGhana
NAC BredaBrandon BarkerEngeland
NAC BredaDavid FaupalaSpanje
NAC BredaAshley Smith-BrownEngeland

Joe Hart, Wilfried Bony, Samir Nasri. In totaal verhuurt City meer dan twintig spelers...

"Die drie zijn uitzonderingen, maar Manchester City hoopt gewoon dat een van de jongere talenten binnen een jaar echt doorbreekt. Kijk naar hoe ze een paar jaar geleden Karim Rekik kochten. En Chelsea kocht Jeffrey Bruma en Nathan Aké weg bij Feyenoord. Massaal opkopen en dan hopen dat er eentje bij zit die in het eerste elftal mee kan. De rest hopen ze met winst te verkopen. Zo gaat het tegenwoordig."

Nederland wordt vaak geprezen als opleidingsland. Schieten clubs zich op deze manier niet in eigen voet?

"Clubs zien over het hoofd dat er geen waarde in die gehuurde spelers zit. Iedere club heeft soms een positieve uitschieter met een transfer: Twente verkoopt Ziyech voor 12 miljoen, Utrecht verkoopt Ramselaar voor meer dan zes miljoen euro aan PSV. Dat hebben sommige clubs nodig. Als je echter veel spelers gaat huren, loop je die inkomsten dus mis."

Gehuurde spelers of niet, voor NAC Breda telt maar één ding: promotie naar de eredivisie

Vorig seizoen verhuurde City nog vier spelers aan Nederlandse clubs. Nu zijn het er tien: een positieve ontwikkeling?

"Ik ben bang dat dit de toekomst is. Op dit moment zijn het alleen Manchester City en Chelsea die heel veel spelers verhuren en die hopen dan dat er één speler tussenzit die de stap maakt naar het eerste."

"Het is ook zo dat in Nederland niet de beste huurlingen terechtkomen. Joe Hart wordt niet verhuurd aan een Nederlandse club, maar aan Torino in Italië. Enes Ünal van FC Twente is nu goed begonnen, maar van de rest moeten we het nog zien of hij een toegevoegde waarde heeft."

Een huurspeler lijkt een kortetermijnoplossing. Als een club veel spelers huurt, ontbreekt het dan aan een langetermijnvisie?

"Er lijkt alleen nog maar ruimte voor een kortetermijnvisie in het huidige voetbal. Je moet dít seizoen presteren als club en daarna zien we wel verder. NAC Breda huurt vier spelers en moet dit seizoen proberen terug te komen in de eredivisie. Die hebben geen langetermijnvisie nodig: die kijken alleen hoe ze zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau kunnen voetballen. Volgende zomer kijken ze wel weer hoe ze dan de gaten gaan dichten."

Jij zit veel in de voetbalstadions. Wat vinden de supporters van een gehuurde speler?

"Volgens mij maakt het de supporters niet zo veel uit. Soms kunnen die gehuurde spelers ook uitgroeien tot een publiekslieveling. Marcel Ritzmaier werd door PSV een jaartje verhuurd aan Cambuur en speelde toen een geweldig seizoen. Dat moet je ieder jaar maar afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl