NOS Nieuws

Dierenbescherming stopt met controles op paardenmarkten

Beelden van paardenmishandeling

De Dierenbescherming stopt met het filmen van misstanden op paardenmarkten. De reden hiervoor is de agressie van paardenhandelaren tegen de medewerkers van de organisatie. "Wij kunnen de veiligheid van onze mensen niet langer garanderen", zegt Piko Fieggen van de Dierenbescherming.

Volgens Fieggen worden de incidenten steeds ernstiger. "Eerst was het alleen een beetje duwen en trekken, maar als er nu drie man om je heen komen staan die op dreigende toon vertellen dat je beter kunt vertrekken, is dat niet echt lekker. Zeker niet voor onze vrouwelijke medewerkers."

Op je voeten staan, spugen, met gebalde vuisten voor je staan, proberen met een paard op je in te rijden, het komt volgens Fieggen allemaal voor. "Ik heb ook van een handelaar gehoord dat er door zijn collega's een paar duizend euro is geboden als één van ons in elkaar wordt geslagen."

Heel zichtbaar

Veel handelaren vinden het niet prettig dat de Dierenbescherming in beeld brengt welke wetten er op paardenmarkten zouden worden overtreden. De organisatie zet de filmverslagen sinds een half jaar op internet.

"Het is nu heel zichtbaar", zegt Fieggen. "Ontkennen heeft geen zin meer: hoe paarden bij het laden aan de staart worden getrokken, dat de beesten weinig of geen water krijgen te drinken, dat paarden bij aankomst op de markt nauwelijks worden gecontroleerd op ziektes. Dat daar één arts staat die 300 paarden moet controleren. Dat kan natuurlijk helemaal niet."

Geen aangifte

De Dierenbescherming heeft geen aangifte gedaan bij de politie van de bedreigingen. "Daar hebben we natuurlijk over nagedacht, maar de bewijzen zijn volgens ons niet goed genoeg in beeld gebracht. Het kost ons dan gewoon te veel tijd. En de kans op succes is klein. De ervaring van een eerdere aangifte door Eyes on Animals - met beter bewijsmateriaal dan wij hebben - heeft ons dat geleerd. Het is ook ontzettend moeilijk. Als een paard op je inloopt, is dat dan bewust ja of nee? Daar willen we onze tijd dus niet mee verdoen."

Rinus Bakker, zelf paardenhandelaar en ook voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren, herkent zich niet in het beeld dat de Dierenbescherming schetst. "Ik kom regelmatig op paardenmarkten, ik ken dit soort verhalen niet. Kijk, laatst waren mensen 's nachts op de markt in Zuidlaren aan het filmen. Een handelaar had aan hen gevraagd: wie zijn jullie? Als ze dan niet willen zeggen van wie ze zijn, ja, dan roep je misschien wat over je af."

Staart

"Paarden die aan de staart worden getrokken? Ik zal niet zeggen dat het nooit gebeurt... misschien bij een veulentje dat moeilijk wil lopen, maar ik denk niet dat mensen gaan trekken aan een groot volwassen paard. En drinkwater? Staat op alle markten. Maar paarden op de markt drinken nauwelijks. Dat doen ze 's avonds weer thuis, dan eten en drinken ze weer."

Het is volgens Bakker het aloude verhaal van de Dierenbescherming: "Ze zijn maar op één ding uit, paardenmarkten moeten verboden worden. Wij zijn met iedereen in overleg om op een goede manier de paardenmarkten open te houden, dat er goede controle is. De Dierenbescherming mag langskomen, wij hebben een open vizier, wij hebben niets te verbergen."

Van Dam kritisch

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken kondigde eerder dit jaar aan kritisch te kijken hoe er met paarden wordt omgegaan op de markten. Hij wil de regels aanscherpen. Wel liet hij weten de paardenmarkten te willen behouden, omdat zo een tweede bestemming kan worden gezocht voor paarden die anders naar de slacht gaan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die op vragen van de Dierenbescherming onlangs meldde geen misstanden te hebben gezien op paardenmarkten, gaat scherper toezien op de export van paarden. De export gebeurt in de toekomst alleen nog vanaf speciale verzamelplaatsen, niet meer vanaf de paardenmarkt. Die nieuwe regels gaan aan het eind van dit jaar in, is de verwachting.

50 markten

In ons land worden jaarlijks zo'n 5000 paarden op circa 50 paardenmarkten verhandeld, is de schatting van de Dierenbescherming. Deze paarden worden volgens de Dierenbescherming alsnog vooral verkocht voor de slacht. Een andere manier om paarden te verkopen, is via internet of handelshuizen. Hoeveel dieren via deze kanalen van eigenaar wisselen, is onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl