Aan de golven is te zien dat er bacteriën leefden, zeggen de onderzoekers
NOS Nieuws

Oudste teken van leven ooit gevonden op Groenland

De oudste sporen van leven ooit zijn gevonden in rotsen op Groenland. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature. Volgens de wetenschappers hebben ze resten van een laag bacteriën ontdekt van 3,7 miljard jaar oud. De aarde is 4,5 miljard jaar oud.

De bacteriën groeiden op de bodem van een ondiepe zee. De rotsen in het zuidoosten van Groenland zijn recent bloot komen te liggen nadat de permanente sneeuw die erbovenop lag, was gesmolten.

Biologisch materiaal

Uit de versteende resten kunnen de onderzoekers niet veel opmaken over waar de bacteriën van leefden. Er is geen biologisch materiaal achtergebleven, maar aan het gesteente is volgens de onderzoekers wel te zien dat de organismen er leefden.

"Deze ontdekking helpt ons te begrijpen hoe leven is ontstaan op aarde", zegt een van de onderzoekers tegen de BBC. "Hiermee wordt het gat kleiner tussen de tijd waarvan we niks weten en de tijd waarvan we wel iets weten."

De tot nu toe oudste sporen van leven zijn zo'n 3,5 miljard jaar oud. Die versteende bacterie-resten werden gevonden in rotsen in Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl