Donald Trump
NOS Nieuws

'Trump gebruikt gesprek met Mexicaanse president om latino-kiezers te winnen'

Het gesprek tussen Donald Trump en de Mexicaanse president Peña Nieto van vanavond is vooral een publiciteitsstunt voor Trump. De correspondenten Cees Zoon en Arjen van der Horst zijn het erover eens dat de Amerikaanse presidentskandidaat zieltjes wil winnen onder latino-kiezers in de VS. "Trump komt alleen voor de foto", zei Zoon in het radioprogramma Nieuws & Co.

"Het is inderdaad echt een typische Trump-actie", vulde Van der Horst hem aan. "Dit is iets wat natuurlijk groot in de media belicht wordt. Hij beheerst de nieuwszenders nu." Verder gaat het volgens Van der Horst ook om Trumps imago. "Hij wil zo zeggen: kijk, ik kan zelfs met mijn grootste vijanden om de tafel zitten."

Peña was de initiatiefnemer van het gesprek. Dat is opmerkelijk, aldus Zoon. "Het zou heel naïef zijn van Peña als hij denkt dat hij Trump op andere gedachten kan brengen over zijn immigratiebeleid." Dit gesprek is volgens Zoon negatief voor de reputatie voor Peña. "Hij zegt: een dialoog voer ik met iedereen, dus ook met Trump. Maar veel Mexicanen uiten kritiek op dit besluit."

Ook Vicente Fox, oud-president van Mexico, heeft zich kritisch uitgelaten. Hij zei dat "een president zich niet tot dit niveau mag verlagen." Ook plaatste hij een bericht op Twitter waarin hij Trump vraagt om te stoppen met liegen over Mexicanen.

Voor Peña is het op dit moment heel dom om met Trump op de foto te gaan.

Correspondent Cees Zoon

Peña heeft volgens Zoon toch al geen beste reputatie. "Hij zit in grote problemen. Hij zou plagiaat hebben gepleegd bij zijn thesis om meester in de rechten te worden, en wordt gelinkt aan een aantal grote corruptieschandalen. Voor Peña is er op dit moment niets dommers dan met Trump op de foto te gaan."

Immigratie-toespraak

Trump lijkt zich de laatste tijd overigens minder heftig uit te spreken over immigratie vanuit Mexico. De Republikein geeft vanavond in de Amerikaanse staat Arizona, na zijn ontmoeting met Peña, een toespraak over zijn beoogde beleid.

Volgens Van den Horst moet Trump veel gaan uitleggen in zijn speech. "Een week geleden leek de harde toon van Trump over immigratie te veranderen, toen hij zei dat hij zijn immigratiebeleid zou verzachten. Maar een paar dagen later zei hij juist weer dat hij het beleid wil verharden."

Dat gedraai van Trump komt waarschijnlijk door zijn nieuwe campagneteam, denkt Van der Horst. "De nieuwe campagnestaf wil meer stemmers krijgen, en aangezien er veel kritiek wordt geuit op Trumps immigratiebeleid willen ze dit verzachten. Maar Trumps aanhang stemt juist op Trump door zijn strenge beleid, dus probeert hij hen ook weer gerust te stellen."

Volgens Van der Horst snapt Trumps campagneteam hem zelf ook niet meer. "Zijn woordvoerders hebben moeite met het verwoorden van Trumps standpunt, omdat het maar blijft veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl