Leigh Howard in actie in de Tour van 2016

Howard wint chaotische eerste rit in Ronde van de Fjorden

Leigh Howard is de eerste leider in de Ronde van de Fjorden. De Australiër van IAM troefde in een krankzinnige finale Roompot-renner Jesper Asselman net af.

In de stromende Noorse regen stuurde op ongeveer 15 kilometer een motor van de organisatie verkeerde kant op. Opeens reden overal renners en in de chaos die ontstond, namen Asselman, Howard en diens ploeggenoot Roger Kluge de benen.

Bussen en auto's op parcours

Door de vele bochten, smalle straatjes en verkeersdrempels in de straten van Bergen kreeg het peloton moeilijk vat op de ontsnapte renners. Ook reden er ineens lijnbussen op het parcours en stonden er links en rechts auto's gevaarlijk geparkeerd.

Dat viel ook de organisatie op. Met het oog op de WK wielrennen, die volgend jaar op dit parcours worden verreden, krabde het officiële twitteraccount van de wielerkoers zich achter de oren: "Nou, nou. We hebben een boel lessen geleerd vandaag."

Katjoesja gaf in de slotfase nog flink gas om Alexander Kristoff te lanceren, maar Howard was iedereen met een ultieme jump te slim af. Asselman werd op twee tellen tweede en de Deen August Jensen kwam als eerste renner van het peloton over de meet op vijf seconden van de etappewinnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl