Nederlands gasbesluit kost België honderden miljoenen
België moet miljoenen gasaansluitingen controleren en zijn gasnetwerk flink ombouwen. De reden: het land krijgt over een aantal jaar geen gas meer uit Nederland. De operatie gaat de Belgen honderden miljoenen euro’s kosten.
België verbruikt jaarlijks zo'n 5 miljard kubieke meter gas uit Groningen. Dat is een derde van het totale Belgische gasverbruik. Maar in 2030 staakt Nederland de export. Dan zal België gas uit andere landen moeten halen.
Grondig aanpassen
Dat heeft enorme consequenties, zegt de Belgische netbeheerdersorganisatie Synergrid. De Belgen moeten niet alleen het gasnetwerk grondig aanpassen, maar ook nieuwe pijpleidingen en knooppunten aanleggen.
Bovendien moeten naar schatting 2,8 miljoen apparaten die op gas werken, zoals geisers en kookplaten, worden gecontroleerd. De oudere modellen functioneren niet met andere soorten gas. Omdat er geen goede administratie is, moeten inspecteurs alle apparaten die nu op Nederlands gas werken controleren. Van ten minste 120.000 ketels in flatgebouwen is nu al zeker dat ze moeten worden omgebouwd of vervangen.
Enorme operatie
Het probleem is dat België twee distributienetwerken voor aardgas heeft. Een derde van de aansluitingen krijgt zogeheten laagcalorisch gas uit Nederland. De andere huishoudens zitten op een ander netwerk. Die krijgen hoogcalorisch gas, voornamelijk uit Noorwegen, Algerije en Rusland. Als het Nederlandse gas wegvalt, moeten de twee netwerken aan elkaar worden gekoppeld.
Deze megaoperatie gaat volgens Synergrid jaren duren. Onduidelijk is nog wie al deze aanpassingen moet betalen. Het Nederlandse gas wordt vooral in Vlaanderen en Brussel gebruikt. Waalse politici hebben al laten weten dat ze daarom niet willen meebetalen aan de ombouw.