NOS Wielrennen

Froome klopt Quintana op steile slotklim

Froome klopt Quintana op steile slotklim

Chris Froome heeft de elfde etappe in de Vuelta gewonnen. De Brit van Team Sky bleef op de steile slotklim Pena Cabarga zijn concurrent voor de eindzege, rodetruidrager Nairo Quintana, net voor en liep vier seconden op hem in.

In 2011 won Froome ook al de rit met finish op de 5,6 kilometer lange klim.

Froome en Quintana reden in de laatste kilometer weg van de concurrentie. Vlak voor de laatste bocht versnelde de Tourwinnaar en bleef zo Quintana voor. Het verschil tussen de twee in het klassement is door de bonificatieseconden nu 54 seconden.

  • NOS
    Uitslag etappe 11
  • NOS
    Klassement na etappe 11

Chaves

Esteban Chaves probeerde het als eerste, met nog 1,8 kilometer voor de boeg. Hij sloeg op het steilste stuk van de Cabarga (gemiddelde stijging 9,8 procent maar 18 procent op zijn steilst) gelijk een aardig gat met de overige klassementsrenners.

Met twintig tellen marge en nog één kilometer te gaan, leek zijn poging succesvol. Maar de slotkilometer was loodzwaar en na versnellingen van Froome en Quintana was Chaves al snel weer achterhaald.

Het draaide uit op een sprint tussen Froome en Quintana en de Brit won dat gevecht. Quintana's adjudant Alejandro Valverde werd derde en Froomes vazal Leopold König vierde. Alberto Contador bleek niet in staat het beulswerk van Tinkoff van eerder in de etappe te belonen, al bleef hij wel in de buurt van de andere kopstukken.

Keizer en De Kort

Onderweg ontstond een omvangrijke kopgroep van 23 renners. Zij kregen echter nooit de zegen van het peloton, waarin vooral de Tinkoff-ploeg van Contador tempo maakte.

Het merendeel van de vroege vluchters, onder wie ook de Nederlanders Martijn Keizer en Koen de Kort, werden nog voor de slotklim ingerekend. Ben Hermans (BMC) sprong nog weg uit de kopgroep, maar ook hij werd, met nog drie kilometer klimmen te gaan, teruggepakt.

Froome na zege op Pena Cabarga

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl