Riboud bij een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Duitse Erfurt in 2009
NOS Nieuws

Marc Riboud fotografeerde op het ritme van het leven

Marc Riboud, van wie vandaag bekend werd dat hij is overleden, werd wereldberoemd dankzij zijn Bloemenmeisje uit 1967. Op de iconische foto staat een jonge vrouw die met een bloem een rij militairen trotseert tijdens een anti-Vietnamdemonstratie in Washington. De foto groeide uit tot een symbool van de flowerpower tegen het establishment in de Verenigde Staten.

Ribouds Schilder van de Eiffeltoren maakte op een andere manier wereldwijd indruk. Hij fotografeerde een schilder die als een balletdanser op grote hoogte pijlers van de Eiffeltoren in de verf zet. Maar hij werd vooral bekend door zijn fotoreizen door communistisch China en Vietnam.

Riboud begon zijn carrière in 1952 in Parijs. Daar ontmoette hij de beroemde fotografen Robert Capa en Henri Cartier-Bresson. Op hun verzoek sloot hij zich aan bij het pas opgerichte fotopersbureau Magnum.

  • Hollandse Hoogte / Magnum
    Het 'bloemenmeisje' trotseert een cordon soldaten in Washington
  • Hollandse Hoogte / Magnum
    Een schilder aan het werk op de Eiffeltoren in 1953
  • Hollandse Hoogte / Magnum
    Algerije roept de onafhankelijkheid uit op 2 juli 1962
  • Hollandse Hoogte / Magnum
    Het dagelijkse leven in het China van Mao in 1965
  • Hollandse Hoogte
    Marc Riboud in 2009
  • AFP
    Een tentoonstelling met het werk van Riboud in Lyon in 2014

Riboud was een van de eerste westerse fotografen die door het China van Mao reisden en het dagelijkse leven vastlegden. Hij koos ervoor om de gewone mensen te portretteren in plaats van de machthebbers.

Maar tijdens zijn vele reizen door het Verre Oosten en Afrika legde hij ook historische gebeurtenissen vast, zoals het uitroepen van de onafhankelijkheid van Algerije in 1962.

Riboud overleed op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van alzheimer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl