Minister Van der Steur
NOS Nieuws

Advocaat Van der Graaf: Van der Steur informeert Kamer onjuist

De advocaat van Volkert van der Graaf vindt dat minister Van der Steur de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Van der Steur schreef vanochtend aan de Kamer dat uit uitlatingen van advocaten-generaal niet kan worden afgeleid dat de psychische begeleiding van de moordenaar van Pim Fortuyn een verkooppraatje was.

De minister deed navraag bij het OM naar aanleiding van berichten in de Volkskrant en bij de NOS. De Volkskrant meldde in mei dat uit bandopnamen blijkt dat advocaten-generaal de begeleiding van Van der Graaf beschouwden als verkooppraatje in de richting van de politiek. De bandopnamen zijn gemaakt door Van der Graaf zelf. Volgens Van der Steur heeft het OM maar een deel van de opnamen en is bovendien de context van de uitspraken niet duidelijk.

Context wel duidelijk

Advocaat Jebbink zegt in een reactie op de brief van Van der Steur dat om privacyredenen Van der Graaf inderdaad niet alle opnamen aan het OM heeft gegeven. Maar volgens Jebbink heeft het OM wel degelijk de hele opname van een gesprek van Van der Graaf met het OM van september vorig jaar over het naleven van de voorwaarden waaronder hij is vrijgelaten. In dat gesprek valt de term 'verkooppraatje'.

De advocaat zegt dat er geen onduidelijkheid is over de context en dat de advocaat-generaal zelf het woord 'verkooppraatje' in de mond heeft genomen. Jebbink was zelf ook bij dat gesprek aanwezig. Hij vindt de brief van Van der Steur onbegrijpelijk. De raadsman is bereid de geluidsopname aan een onafhankelijke derde of deskundige voor te leggen om vast te stellen dat zijn stellingen kloppen.

Leugens

Een tweede advocaat-generaal zou het woord 'verkooppraatje' later desgevraagd hebben bevestigd. Van der Graaf vindt zelf dat hij helemaal niet psychisch hoeft te worden begeleid en in kort geding heeft de rechter hem gelijk gegeven. Het hoger beroep daarover loopt nog. De advocaat vindt dat Van der Steur beweringen van Van der Graaf als leugens wegzet en daarmee diens belangen schaadt.

Vorig jaar kwam Van der Steur in politieke problemen in de nasleep van de vrijlating van Van der Graaf. Hij erkende toen dat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een foto van Van der Graaf. Begin dit jaar beschuldigde Jebbink Van der Steur er ook al van dat hij een verkeerd beeld gaf van de begeleiding van de moordenaar van Fortuyn. De minister bestreed dat.

Uitleg

Kamerleden van onder meer VVD en PvdA willen nu meer uitleg van de minister. "Er zit verschil tussen de brief van de minister en de lezing van de advocaat", aldus PvdA-Kamerlid Recourt. Evenals VVD-Kamerlid Van Oosten wacht hij een reactie van de minister af.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt dat advocaat Jebbink naar de Kamer moet komen om de bandopnamen te laten horen. Ze noemt het "uiterst pijnlijk dat in deze gevoelige zaak nu een welles-nietesspelletje gespeeld lijkt te worden". Het beluisteren van de opnames zou daar een eind aan kunnen maken, denkt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl