Een klant krijgt uitleg van een autoverkoper
NOS Nieuws

Geen autoleningen van nul procent meer

Alle grote automerken verkopen voortaan geen auto's meer middels leningen met een rente van nul procent.

Ze stoppen hiermee omdat een financiering die wordt aangeboden met een rente van nul procent het beeld kan oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) had aangedrongen op het stoppen met nulprocentleningen.

"De geldverstrekker moet de consument goed informeren over de werkelijke kosten van een lening”, zegt een woordvoerder van de AFM. "Aan geld lenen zijn verplichtingen verbonden. Een rentetarief van nul procent sluit minder goed aan bij dit gegeven."

Korting op accessoires of subsidie op rente

"Autodealers steunen de verkoop van een auto op verschillende wijzen, bijvoorbeeld met kortingen op accessoires of subsidie op de rente. Die mogelijkheid blijft, alleen niet meer met nul procent", zegt Bert Reitsma van de Vereniging van Financieringsondernemingen. Daarbij zijn de financieringstakken van alle grote automerken aangesloten.

Op de vraag of 0,1 procent rente wel in orde is, antwoordt Reitsma: "Het is de vraag of dat helemaal in lijn is met de gedachte achter de afspraken, maar is er geen specifieke nieuwe minimumrente afgesproken. Alleen dat we nul procent niet meer doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl