Hans Alders tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningse belangenclubs willen onafhankelijke schade-experts

De gesprekken tussen Groningse belangenorganisaties en de NAM over de afhandeling van aardbevingsschade dreigen te stranden in onenigheid. Vanmiddag is er op het provinciehuis in Groningen een gesprek met Gerald Schotman van de NAM en Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.

Gisteren besloten de Groninger Bodembeweging (GBB) en het Groninger Gasberaad niet verder te praten met Alders, die een nieuw schadeprotocol opstelt met de NAM. De belangenclubs adviseren Alders hierover, maar volgens hen is Alders met handen gebonden omdat de NAM alle schade-inspecties zelf uitvoert.

Complexe gevallen

"De NAM gaat uiteindelijk bepalen wat wel en wat niet kan", zegt Dick Kleijer van de Bodembeweging tegen RTV Noord. Sinds januari is Alders de Nationaal Coördinator Groningen. Hij moet de complexe gevallen van aardbevingsschades afhandelen. Eerder lag die taak onder meer bij het Centrum Veilig Wonen en de NAM. De belangenclubs vinden dat Alders te weinig afstand houdt tot de NAM.

"Voor beide partijen geldt dat zij pas weer geloofwaardig een gesprek over schadeafhandeling willen en kunnen voeren wanneer het uitgangspunt is dat de schade-inspecties in eerste aanleg niet langer door NAM worden uitgevoerd", zegt Kleijer.

Transparanter

Hans Alders Alders heeft begrip voor de stap van de Bodembeweging en het Gasberaad. "Ik vind dat de afhandeling van schade beter, eenvoudiger en transparanter moet worden voor de Groningers. Daar moeten stappen worden gezet", aldus Alders in een schriftelijke reactie.

Hij wil vanmiddag voorstellen doen voor de afwikkeling van gaswinningsschade, met als uitgangspunt onafhankelijkheid en gelijkwaardigheid.

Advertentie via Ster.nl