Pegida-demonstratie bij de Stopera op 6 februari 2016
NOS Nieuws

'Nepbom' bij Pegida-betoging was vuurwerkbom

Het verdachte pakket dat in februari kort voor een Pegida-demonstratie werd gevonden bij de Amsterdamse Stopera, was een vuurwerkbom. Burgemeester Van der Laan schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Aanvankelijk spraken politie en gemeente over een nepbom.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het toch een vuurwerkbom was, met een ontstekingsmechanisme dat op afstand kon worden bediend. "Een explosie tijdens de demonstratie had verstrekkende gevolgen kunnen hebben", schrijft Van der Laan. Hij benadrukt dat degenen die de bom hebben geplaatst, een "ernstig strafbaar feit" hebben gepleegd.

Rookbom

Het Parool schreef vanochtend als eerste over de zaak. De krant heeft een deel van het politiedossier in handen. Volgens Het Parool ging het om twee zware rookbommen, van het type Mega White Smoke XXL.

De Amsterdamse politie spreekt desgevraagd eveneens van een rookbom. Die had geen schade kunnen aanrichten aan personen, zegt een woordvoerder. Wel had er volgens de politie paniek kunnen uitbreken als de rookbom tijdens de Pegida-betoging was afgegaan.

EOD

Het voorwerp is op 6 februari ter plekke onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. De Pegida-demonstratie bij de Stopera ging ondanks de vondst gewoon door, al wilde de gemeente de betoging eerst verplaatsen.

Drie weken na de betoging werd een man opgepakt die de bom zou hebben geplaatst. Hij kwam na twee dagen vrij en is geen verdachte meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl