Volkert van der Graaf
NOS Nieuws

Minister: psychische begeleiding Van der Graaf geen verkooppraatje

Advocaten-generaal hebben geen uitlatingen gedaan waaruit kan worden afgeleid dat de psychische begeleiding van Volkert van der Graaf een verkooppraatje was. Dat schrijft minister Van der Steur (Justitie) aan de Tweede Kamer. Hij had opheldering gevraagd bij het Openbaar Ministerie naar aanleiding van artikelen in de Volkskrant en bij de NOS in mei.

De moordenaar van Pim Fortuyn kwam twee jaar geleden vervroegd vrij. Een van de voorwaarden was dat hij psychisch moest worden begeleid. Daarover is veel te doen geweest en Van der Graaf vocht de begeleiding aan bij de rechter. Die gaf hem gelijk, maar een hoger beroep daarover loopt nog.

Heimelijke opname

De Volkskrant meldde in mei dat een advocaat-generaal de begeleiding beschouwde als een verkooppraatje in de richting van de politiek. Hij zou dat hebben gezegd in een gesprek met Van der Graaf, dat door die laatste stiekem is opgenomen. Een tweede advocaat-generaal zou de uitspraak van haar collega hebben bevestigd.

Het Openbaar Ministerie heeft onderzocht of Van der Graaf door gesprekken op te nemen iets heeft gedaan wat niet mocht. Maar volgens het OM is dat niet zo: het heimelijk opnemen als deelnemer aan een gesprek is niet strafbaar, schrijft Van der Steur aan de Kamer.

Context uitspraken

Over de inhoud van de opnames meldt de minister dat het OM alleen (delen van) enkele van de geluidsopnamen heeft gekregen en dat daarom de juistheid en volledigheid niet is vast te stellen. Bovendien is volgens Van der Steur niet duidelijk in welke context de uitspraken zijn gedaan. Maar het OM heeft de opnames en verslagen nog eens bestudeerd en besproken met de advocaten-generaal.

Volgens het OM is daaruit niet gebleken dat de advocaten-generaal uitlatingen hebben gedaan waaruit kan worden afgeleid dat de psychische begeleiding van Van der Graaf geen waarde heeft, of dat deze voorwaarde is opgelegd als verkooppraatje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl