Het logo van Google op de ramen van het hoofdkantoor in Mountain View
NOS Nieuws

'Google wil concurreren met Uber via carpooldienst'

Google wil de concurrentie aangaan met de taxidiensten Uber en Lyft. Het wil geen eigen taxivloot, maar gebruikers laten carpoolen. De chauffeurs krijgen een kleine vergoeding voor de gemaakte rit, schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Er loopt sinds mei een proef in San Francisco, die dit najaar wordt uitgebreid. De carpool-functie is beschikbaar in Waze, een navigatie-app met zo'n 65 miljoen gebruikers. Google kocht het Israëlische bedrijf in 2013 voor 1,1 miljard dollar.

Om de drempel om mee te doen zo laag mogelijk te houden, zullen bestuurders niet van tevoren worden gecontroleerd. Dit gebeurt wel bij Uber, dat de dienst UberPool aanbiedt. Internetgigant Google vertrouwt erop dat gebruikers zelf aangeven wanneer iemand niet goed functioneert.

Van vrienden naar concurrenten

De strijd tussen met name Google en Uber wordt steeds heviger. Enkele jaren geleden investeerde Google nog 258 miljoen dollar in Uber. Tot deze week zat een hoge Google-medewerker in de raad van commissarissen bij Uber. Hij is intussen vertrokken vanwege de tegenstrijdige belangen.

De twee bedrijven werken bijvoorbeeld beide aan zelfrijdende auto’s. Eerder deze maand meldde Uber dat het als eerste zelfrijdende taxi’s op de weg gaat brengen. Daarmee versloeg het Google. Uber werd overigens, op zijn beurt, weer afgetroefd door een kleine start-up uit Singapore.

Uber is in 2014 begonnen met zijn carpooldienst. Ironisch genoeg kondigde het bedrijf toen nog aan dat Google met Uber zou gaan samenwerken. Dat is inmiddels flink veranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl