NOS Nieuws

Klimaatverandering maakt ijzige cruise mogelijk

Cruise door de Noordwestelijke Doorvaart

Het leek tientallen jaren geleden onmogelijk, maar deze week vaart voor het eerst een cruiseschip door de Noordwestelijke Doorvaart, in de Atlantische Oceaan ten noorden van Canada. De reden dat deze cruise nu ineens wel mogelijk is, is klimaatverandering.

Het ijs in het water is al sinds 2007 zo ver gesmolten, dat kleine boten er konden varen. Maar de Noordwestelijke Doorvaart was nog niet toegankelijk voor grote cruiseschepen. Omdat het ijs deze zomer ook daar verder is gesmolten, kon de cruise worden gepland.

900 mensen aan boord

Op het enorme schip van Crystal Cruises varen 900 mensen mee. Een ticket voor de reis langs de regio's rond de Noordpool kost tussen de 22.000 en 120.000 dollar. Volgens Crystal Cruises zijn de eerste twee stops met het schip goed verlopen. Ook geven gasten en de paar bewoners van de stopplekken "extreem positieve feedback".

De cruise heeft volgens politici economische voordelen voor de regio's, vooral door de verkoop van souvenirs. Milieudeskundigen zien echter alleen maar negatieve gevolgen. Zij denken dat het inzetten van cruiseschepen in de Noordelijke Doorvaart leidt tot een versnelde werking van klimaatverandering.

Het schip vaart van Seward in Alaska via onder meer Cambridge Bay naar New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl