Het gedode IS-kopstuk Abu Muhammad al-Adnani

IS-kopstuk Adnani was doelwit Amerikaanse aanval

De VS heeft een gerichte aanval uitgevoerd op IS-kopstuk en -woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie werd daartoe een voertuig onder vuur genomen in de stad Al-Bab, maar hij bevestigde niet dat Adnani is omgekomen.

De dood van Adnani is dinsdag gemeld door een persagentschap dat door Islamitische Staat als spreekbuis wordt gebruikt. Adnani stierf als "martelaar" terwijl hij toezicht hield op de IS-operaties in Aleppo, volgens de bekendmaking door de extremistische groepering.

Rekruteren

Adnani gold als de belangrijkste man van IS na topman Abu Bakr al-Baghdadi. Hij stond naar verluidt aan het hoofd van de IS-tak die operaties in het buitenland coördineert. In die hoedanigheid zou hij strijders en aanslagplegers hebben gerekruteerd, onder wie Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015.

Adnani werd bekend door de gesproken boodschappen die IS online zette, waarin hij dreigde met aanslagen tegen de vijanden van de jihadisten. Hij was het die in 2014 in een boodschap de stichting van het 'IS-kalifaat' wereldkundig maakte, met Al-Baghdadi als 'kalief' aan het hoofd.

De VS had een premie van 5 miljoen dollar op het hoofd van Adnani gezet.

Afgelopen mei riep hij jihadisten wereldwijd op om aanslagen te plegen in de vastenmaand ramadan. Maar de boodschapper van IS speelde ook een belangrijke rol in de militaire operaties van de extremisten in Syrië.

Verliezen

IS heeft in de afgelopen maanden een aantal belangrijke voormannen in de strijd verloren: in april sneuvelde Abu Saif, lid van de oorlogsraad van IS, bij Mosul in Irak.

En in juli meldde IS de dood van Omar al-Shishani, ofwel Omar de Tsjetsjeen, die eveneens nabij Mosul omkwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl