Grondpersoneel KLM voert de laatste weken regelmatig actie
NOS Nieuws

KLM-topman: geen ruimte voor loonstijging en pensioenstorting

President-directeur van de KLM Pieter Elbers lijkt vast van plan om het grondpersoneel van het bedrijf geen loonsverhoging te geven, ondanks de gestegen winst van het bedrijf.

In een webcast, een videoboodschap voor het personeel legt de topman uit waarom hij niet ingaat op de loonsverhoging van 1 procent die vakbond FNV voor het grondpersoneel eist. De afgelopen weken voerde het grondpersoneel van KLM geregeld actie. Daarnaast reageert hij in de videoboodschap op de rechtszaak die loopt over de pensioenen van de piloten van het bedrijf.

Onverantwoord

Zowel een loonsverhoging als een bijstorting in het pensioenfonds van de piloten noemt hij onverantwoord. "Het gaat beter ten opzichte van wat het was", zegt Elbers, om eraan toe te voegen: "Maar dat is ook hard nodig."

Hij zegt te begrijpen dat het vervelend is voor personeel om vijf jaar op de nullijn te zitten. Maar hij zegt ook dat er ruim twee miljard in het bedrijf gestoken moet worden om de toekomst veilig te stellen.

'Computers uit het jaar kruik'

Zo wijst hij erop dat de vloot sterk is verouderd, en dat de schuld fors is opgelopen. Hij heeft het over "Boeing 747's van 26 jaar oud en computers uit het jaar kruik". Daarom zijn volgens hem investeringen hard nodig.

Hij zegt dat de loonsverhoging van 1 procent die de vakbond vraagt miljoenen kost. Volgens hem is dat nu niet verantwoord. Ook de pensioenverplichtingen aan de piloten noemt hij onverantwoord. Wel zegt hij er vertrouwen in te hebben er met de vliegers uit te zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl