Marianne met ontblote borsten op een schilderij uit 1830 van Eugène Delacroix
NOS Nieuws

Kritiek op Valls om vergelijking boerkini en 'blote Marianne'

In Frankrijk is discussie ontstaan over een opmerking van premier Valls over de borsten van 'Marianne', het nationale symbool van de Franse republiek. Hij zei dat haar blote borsten beter bij Frankrijk passen dan een boerkini. Dat komt hem op veel kritiek te staan.

Marianne wordt als vrijheidsgodin vaak afgebeeld met ontbloot bovenlijf. Premier Valls gebruikt dit in het boerkinidebat, dat steeds feller wordt. "Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek", zei Valls.

Veel kritiek

Vooral op Twitter barst de kritiek los vanwege de vergelijking met Marianne. Veel prominente politici en geleerden wijzen de premier erop dat de vergelijking niet deugt, omdat Marianne symbool staat voor het land en niet voor de vrouw. Daarnaast vinden critici het een foutieve aanname dat Marianne vrij is omdat ze ongesluierd is.

Oud-minister Jean-Luc Mélenchon noemt president Hollande en premier Valls "de huichelaars van het secularisme".

Ook oud-minister Cécile Duflot heeft kritiek op Valls. Ze wijst er onder andere op dat Marianne niet alleen met blote borsten, maar ook wel eens met Frygische muts wordt getoond.

De historica Mathilde Larrère heeft ook kritiek op de premier. Zij vindt het vooral een slechte vergelijking omdat de Franse republiek de rechten van vrouwen tijdenlang met voeten heeft getreden. Juist de eeuw die volgde op de Franse revolutie, waarin de symboliek van Marianne ontstond, was een eeuw waarin vrouwen geen rechten hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl