NOS Nieuws

'Gülenlijst is onderdeel van Turkse propagandamachine'

De lijst met organisaties en bedrijven in Nederland die banden zouden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen bevat geen grote verrassingen, zegt Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu publiceerde vanmiddag een artikel met daarin de namen van personen, onderwijsorganisaties, organisaties van zakenlieden en stichtingen die gelieerd zouden zijn aan Gülen. De Turkse president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup van juli en beschouwt hem als een terrorist.

"Iedereen die zich bezighoudt met de Gülen-beweging in Nederland, wist dit al. Er staan geen onverwachte stichtingen of organisaties op de lijst", zei Zürcher in het radioprogramma Nieuws en Co. Volgens hem staat er maar één opmerkelijke persoon op de lijst: Zekeriya Oz, een Turkse officier van Justitie. "Hij verblijft volgens de lijst in Nederland. Oz is na de couppoging in Turkije gevlucht naar Armenië, en verbleef later in Duitsland. Het was niet bekend dat hij nu in Nederland zou wonen."

Voor de rest staan er alleen maar mensen op de lijst die al jaren bekend staan als Gülen-aanhangers, zegt Zürcher.

De lijst lijkt een soort voorlichting aan het Turkse publiek in Nederland om te benadrukken hoe verraderlijk Gülen-aanhangers zijn.

Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen

Volgens Zürcher is de lijst een onderdeel van de propaganda van president Erdogan, om Turken in Nederland duidelijk te maken hoe "afgedwaald en anti-Turks" Gülen is. "Het lijkt een soort voorlichting aan het Turkse publiek in Nederland om te benadrukken hoe verraderlijk de Gülen-aanhangers zijn."

Deze manier van 'voorlichting' werd eerder ook al in andere landen toegepast, zegt Zürcher. "Hij probeert dit wereldwijd duidelijk te maken."

Grote druk op Turkije

De lijst werd opvallend genoeg gepubliceerd nadat zowel premier Rutte als minister van Buitenlandse Zaken Koenders grote druk had uitgeoefend op Turkije. Den Haag vroeg aan Ankara om zich niet te veel te bemoeien met de Turkse gemeenschap in Nederland.

Zürcher vermoedt dat de uitspraken van Koenders geen effect zullen hebben. "De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei ook meteen na de uitspraak van Koenders dat hij het belachelijk vond dat Nederland zich wel met Turkije zou mogen bemoeien, maar Turkije niet met Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl