Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

Horeca wil landelijke kliklijn tegen illegale hotels

Het succes van een meldpunt tegen illegale hotels in Amsterdam toont aan dat ook in de rest van Nederland een dergelijke kliklijn moet komen. Dat bevestigt Koninklijke Horeca Nederland na berichtgeving van radiozender BNR.

"Het was een kleine proef met een grote opbrengst, die inzichtelijk maakt wat er aan de hand is", zegt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. Het toont volgens hem aan dat er een landelijke meldlijn moet komen. "Er is echt een noodzaak om dit veel uitgebreider en vaker te doen."

Amsterdammers konden deze zomer een speciaal telefoonnummer bellen om vermoedelijke illegale hotels te melden. Dat leverde in zes weken tijd bijna honderd meldingen op. Na controle zijn 36 boetes uitgedeeld van 13.500 euro, waardoor de totale opbrengst 486.000 euro bedraagt. In twee gevallen zijn panden gesloten, omdat deze brandgevaarlijk bleken.

Leefbaarheid

In Amsterdam werd lang aangedrongen op de komst van de tijdelijke kliklijn, vanwege de ongekende populariteit van verhuursite Airbnb. "De groei van Airbnb zet landelijk door. De leefbaarheid komt onder druk te staan. Deze illegale hotels maken dat er herrie is op straat. Er wordt fout geparkeerd en muziek staat vaak te hard."

Het probleem beperkt zich dus niet tot de hoofdstad, benadrukt KHN. "In Utrecht zag je het ook gebeuren rond de Tour de France. De prijzen stegen explosief. Net als het aantal Airbnb-adressen."

En dat is onwenselijk, zegt de brancheorganisatie. "Het is slecht voor het imago van steden, maar ook zeker voor het imago van de gastvrijheidsbranche."

'Illegale ondernemers'

Wat de brancheclub vooral steekt, zijn de regels waar ondernemers zich wél aan moeten houden. Particulieren die hun woning verhuren via bijvoorbeeld Airbnb, hebben daar geen last van. Behalve in Amsterdam; daar werden wel regels opgesteld voor de verhuur van woningen als overnachtingsplek. Particulieren mogen maximaal 60 dagen per jaar hun woning verhuren, en dat aan hoogstens vier personen per keer.

Hoewel HKN al blij is met "enige regelgeving", is dat nog niet genoeg. Want door het commercieel verhuren van een woning, ben je eigenlijk ondernemer, beredeneert de brancheorganisatie. "Er moet een meldplicht komen voor deze 'illegale ondernemers'."

"Als je op Airbnb staat, zou je je ook bij de Kamer van Koophandel moeten melden. Eigenlijk vinden we: als je commercieel slapen, eten en recreatie aanbiedt, heb je je ook te houden aan de wet- en regelgeving die geldt voor ondernemers. Want een klein boetiekhotel met twee kamers of een huiskamerrestaurant moet zich ook aan deze regels houden."

Toch heeft KHN naar eigen zeggen niets tegen verhuursites als Airbnb. Want toeristen die een stad bezoeken, gaan ook de deur uit en geven geld uit aan eten en drinken. "Maar we vinden wel dat de innovatie sneller gaat dan de wet- en regelgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl