Een anti-TTIP-demonstratie in Amsterdam vorig jaar
NOS Nieuws

TTIP-verdrag strompelt van hobbel naar afgrond

Het TTIP-overleg tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie wankelt. Minister Ploumen zei gisteren al dat de onderhandelingen stroef verlopen en nu wil Frankrijk er helemaal mee stoppen.

De opmerkingen van Frankrijk zijn mogelijk onderdeel van de onderhandelingstactiek. Maar feit blijft dat de weg naar het vrijhandelsverdrag al jaren erg hobbelig is.

Hollande zegt recht voor z'n raap: TTIP komt er voorlopig niet

Wat is TTIP eigenlijk?

TTIP is bedoeld om de handel tussen de VS en de EU makkelijker te maken. Dat kan door importtarieven af te schaffen of regels beter op elkaar af te stemmen.

Zo testen Amerikanen de crashbestendigheid van hun auto's met 56 kilometer per uur. In Europa gebeuren zulke tests met een snelheid van 64 kilometer per uur. Als een autofabrikant auto's wil verkopen in de EU en in de VS moet hij nu twee van zulke crashtests uitvoeren. Met TTIP hoeft dat niet meer.

Volgens de oorspronkelijke planning had het verdrag al halverwege 2015 moeten ingaan. Maar het overleg duurt maar voort, zonder een einde in zicht.

Het TTIP-verdrag is niet onomstreden. Voorstanders zeggen dat het economische groei oplevert. Maar tegenstanders zijn bang dat het milieu, de arbeidsomstandigheden en de voedselveiligheid verslechteren, omdat de regels in Amerika vaak minder streng zijn.

In Europa zijn hormoonvlees en genetische modificatie bijvoorbeeld verboden. In de Verenigde Staten mag het wel. En dankzij TTIP kunnen die producten alsnog in Nederlandse supermarkten terechtkomen, want zij zijn al getest in de VS.

Verder ligt het minimumloon in Amerika veel lager dan in Nederland. Vakbond zijn bang dat Europese lonen door het verdrag verder onder druk komen te staan.

Tribunaal

Een ander belangrijk bezwaar van tegenstanders is de komst van een speciaal tribunaal, ISDS genaamd. Daar kunnen de Amerikanen bijvoorbeeld bezwaar maken als Nederland een product verbiedt. Het tribunaal bepaalt dan of dat verbod terecht is of niet.

Een Nederlandse rechter kan daar niets tegen inbrengen. En dat is volgens veel mensen niet democratisch.

150.000 demonstranten bij TTIP-protest in Berlijn

In veel Europese landen hebben mensen problemen met TTIP. Er zijn al talloze demonstraties geweest en miljoenen mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie tegen het vrijhandelsverdrag.

In Frankrijk en Duitsland zijn volgend jaar verkiezingen, waardoor politici daar niet happig zijn op het sluiten van een controversieel akkoord. Dat kan namelijk nadelige gevolgen hebben.

In de VS is er ook weerstand tegen TTIP. Slechts een klein deel van de Amerikanen wil dat het verdrag er komt. Ook presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton zijn geen voorstanders van vrijhandelsverdragen, omdat die de Amerikaanse economie zouden schaden.

TTIP ook onder vuur in Verenigde Staten

Is het TTIP-verdrag echt ten dode opgeschreven?

Dat is nog maar de vraag, maar de signalen die verschillende Europese ministers afgeven zijn somber. De onderhandelingen worden echter niet gedaan door de ministers, maar door de Europese Commissie. En die liet gisteren nog weten dat de onderhandelingen gewoon doorgaan, voor nu. Maar de politieke wolken boven de onderhandelingstafel worden steeds donkerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl