Kees Jansma

Jansma: zo'n bende nog nooit meegemaakt

Onzorgvuldige beslissingen, veel onduidelijkheden, gebrek aan leiderschap, een bond die vooral leeft in de eigen wereld van het ons-kent-onsprincipe. Voormalig perschef van het Nederlands elftal Kees Jansma is duidelijk over de chaos binnen de KNVB en rond het Nederlands elftal.

Jansma was van 2004 tot 2014 perschef van de bondscoaches Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal. "Zo'n bende heb ik nog nooit meegemaakt", geeft Jansma toe.

De oorsprong van alle problemen? "Het vertrek van Louis van Gaal bij de KNVB na het WK voetbal", zegt de voetbaldeskundige op NPO Radio 1.

Jansma kan zich niet herinneren dat het ooit zo'n puinhoop is geweest bij de KNVB, waar directeur betaald voetbal Bert van Oostveen na een lange periode vol kritiek heeft aangegeven te vertrekken en Danny Blind als bondscoach de ene na de andere assistent ziet vertrekken.

In alle chaos kwam daar nog het zeer onhandige manoeuvreren bij van de net aangestelde technisch directeur Hans van Breukelen. Hij wilde niet verder met teammanager Hans Jorritsma en het plan mislukte om Ruud Gullit binnen te halen als assistent Blind.

Zwaktebod

Jansma constateert echter, in het radioprogramma Stand.nl, dat niet alle ellende op het bord van Van Breukelen kan worden geschoven.

"Hij werd bij zijn start geconfronteerd met een boek vol ellende. Hij had begeleid moeten worden. Hij is voor de camera gaan staan en heeft maar wat geroepen. Hij is in een wespennest gesprongen en kreeg te weinig rugdekking", oordeelt Jansma.

"De ellende begon na het WK in 2014. Na het vertrek Louis van Gaal, die boven verwachting presteerde op dat WK, heeft de KNVB gekozen voor de combinatie Guus Hiddink-Danny Blind . Daar is toen het zwaktebod ontstaan, omdat er binnen de KNVB geen eenheid was in de gedachtegang of dat dit wel de juiste keuze was. Men is gaan schipperen, gaan marchanderen."

Leiderschap

Jansma mist sterk leiderschap bij de KNVB. "Dat is er niet. De bond zit in een totaal vacuüm. Achteraf blijken veel beslissingen onzorgvuldig te zijn geweest. De bond leeft in een eigen wereld, durft niet te kiezen voor nieuwe mensen en er loopt ineens wel heel veel mis. Duidelijkheid en transparantie was en is er niet."

Voorzitter Danny Hesp van spelersvakbond VVCS volgt ook met stomme verbazing de chaotische taferelen rond het Nederlands elftal en de KNVB. "We werken met zijn allen nu niet bepaald aan de wederopstanding van het Nederlands elftal", zegt de oud-voetballer over de situatie.

Hesp is door al het gerommel sceptisch over de toekomst van het Nederlands voetbal. "Je denkt na het opstappen van Dick Advocaat en straks Marco van Basten dat er niet gehandeld wordt uit algemeen belang, maar uit eigenbelang."

Dat Bert van Oostveen vertrekt als directeur betaald voetbal, begrijpt Hesp wel. "Aan de ene kant hebben wij met de VVCS positieve ervaringen met hem, maar hij heeft ook steken laten vallen. En hij is eindverantwoordelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl