NOS Nieuws

Aantal meldingen van mensenhandel daalt

Het aantal meldingen van mogelijke slachtoffers van mensenhandel is vorig jaar gedaald met 15 procent. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel. "Want we hebben helemaal geen reden om aan te nemen dat er minder slachtoffers zijn."

"Mensenhandel gebeurt in het verborgene, je moet ernaar op zoek", zegt Dettmeijer. "Als je er niet voldoende aandacht voor hebt, zie je de slachtoffers ook niet. En als je wacht op aangiften, ben je vaak al te laat."

Minder gemeld

Ten opzichte van 2014 nam het aantal meldingen vorig jaar af van 1.561 naar 1.321. Bij de Koninklijke Marechaussee nam het aantal meldingen vorig jaar af met 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de politie was er sprake van een afname van 14 procent.

Bij de marechaussee is de aandacht de afgelopen tijd verlegd van mensenhandel naar mensensmokkel. Daar is Dettmeijer niet blij mee. "Focus op de aanpak van mensensmokkel, zonder daarbij aandacht te hebben voor mensenhandel, biedt schijnveiligheid. Dat gaat ten koste van de bescherming van slachtoffers van mensenhandel."

De verminderde aandacht bij de politie voor dit onderwerp komt volgens de Nationaal Rapporteur door de reorganisatie van de politie en de afgenomen capaciteit op het gebied van mensenhandel. Dettmeijer: "Ik zal de minister van Veiligheid en Justitie vragen om de prioriteit en capaciteit voor dit onderwerp bij de marechaussee en de politie te verhogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl