Fons Groenendijk, Freek Jansen en Henk Hoijtink in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken
NOS Voetbal

'Wanbeleid in Zeist en Amsterdam heeft overeenkomsten'

De keuzes in Zeist zorgen voor veel gefronste wenkbrauwen. In ieder geval bij de drie gasten in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Want Fons Groenendijk, Henk Hoijtink (Trouw) en Freek Jansen (VI) zijn het erover eens dat de KNVB ook bij de bekendmaking van het vertrek van directeur Bert van Oostveen bijzonder ongelukkig te werk is gegaan.

Jansen: "Het is bizar dat het nieuws naar buiten komt op de dag dat Oranje zich meldt voor de voorbereiding op een belangrijke interland. En datzelfde geldt voor de hele Jorritsma-soap en het gedoe met de assistenten. Je merkt dat alles om Oranje heen slecht geregeld is, waardoor het voetbal naar de achtergrond gaat."

'Bizarre timing weer van de KNVB'

Volgens oud-voetballer Groenendijk gaat dat wel degelijk doorwerken op de prestaties van Oranje. "Het heeft invloed op de spelers. Misschien niet op allemaal, maar als het er vier of vijf zijn, dan zijn dat er vier of vijf te veel."

Hoijtink: "Wij zitten hier nu alsof die mensen in Zeist heel rationeel nadenken over dit soort zaken, maar je ziet aan de handelwijze van de raad van commissarissen dat ze het gewoon maar op zich af laten komen. Eigenlijk moet je dat geen handelwijze noemen, maar een niet-handelwijze."

Op het moment dat het Sportforum werd uitgezonden, was het vertrek van Marco van Basten als assistent-bondscoach bij Oranje nog niet bekend.

Ajax gaat af in Europa

Uiteraard werd er in het Sportforum ook uitvoerig gesproken over het Europese fiasco van Ajax, dat in de voorronde van de Champions League een pak slaag kreeg van Rostov (4-1). Volgens Hoijtink was het een afgang die z'n weerga niet kende.

"Aan de ene kant geloofde ik mijn ogen niet, aan de andere kant ook weer wel, want zo kennen we Ajax: verdedigend niet goed, aanvallend niet doelmatig en een gebrek aan routine. En dat allemaal nog een stukje erger dan normaal."

'Nog erger dan wanbeleid'

Groenendijk: "Ik had er pijn van in mijn buik, maar ook mij verbaasde het eerlijk gezegd niet helemaal. Het gekke is dat Hakim Ziyech nu ineens moet komen. Een vriend van me noemt dat management by accident: je gaat iets doen omdat er iets fout gaat. Er is inderdaad een parallel met de KNVB. Het heeft alles van paniekvoetbal."

Jansen plakt een nog steviger negatief predicaat op het beleid van Ajax. "De term wanbeleid is nog te veel eer voor wat daar allemaal gebeurt. De komst van Heiko Westermann is een mooi voorbeeld. Je zou zeggen dat je wat onderzoek doet voor je zo'n speler haalt, maar dat hebben ze dus niet gedaan. Scouts hebben hem niet bekeken en ook Bert van Marwijk, die met Westermann heeft gewerkt, is niet gebeld."

'Het beleid van Ajax heeft alles van paniekvoetbal'

Het is volgens de verslaggever van Voetbal International dan ook nog te vroeg om het Peter Bosz aan te rekenen dat Ajax matig aan het seizoen begonnen is. "Dat is nu nog te makkelijk. De keuze voor Bosz heeft ook weer met beleid te maken. Als je kiest voor Bosz, dan weet je dat het tijd nodig heeft voordat zijn spel eruit komt. Kijk maar naar zijn vorige clubs."

Feyenoord mag met recht hoopvol zijn

Dat het niet overal kommer en kwel is op voetbalgebied bewijst Feyenoord, de trotse koploper van de eredivisie. De drie forumleden zijn het erover eens dat die klassering meer dan verdiend is.

Jansen: "Natuurlijk is het seizoen nog pril, maar eind vorig seizoen had Feyenoord ook al een geweldige reeks, met onder andere de bekerwinst. Bovendien heeft Feyenoord wél goed ingekocht. Al houd je bij Feyenoord altijd het gevoel van: gaan ze dit nu wel een heel jaar volhouden?"

Groenendijk is vooral gecharmeerd van Nicolai Jørgensen. "Dat is echt een goede spits. Ik heb hem nu een paar weken echt gevolgd en hij heeft een erg goede functionele techniek. Hij neemt de ballen goed aan, al wordt hij keihard aangespeeld en hij heeft oog voor medespelers om zich heen."

"Dus Feyenoord heeft, zeker met de mooie wedstrijden in Europa, iets om naar uit te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl