NOS Voetbal

Opeenvolging van missers breekt Van Oostveen op

Het tijdperk Van Oostveen bij de KNVB

Eind vorig jaar werd hij nog herbenoemd tot 1 januari 2019, maar Bert van Oostveen heeft er nu toch zelf de stekker uitgetrokken: hij stopt na zes jaar als bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal bij de KNVB. Per 1 september legt hij - na een opeenvolging van missers - beide functies neer. Wel blijft hij aan als secretaris-generaal, een functie waarbij het onderhouden van (internationale) contacten het leeuwendeel is.

Van Oostveen lag al langer onder vuur. Omdat 'Zeist' een technisch directeur ontbeerde, nam hij ook beslissingen op voetbaltechnisch vlak. Zo stelde hij Guus Hiddink aan als bondscoach, als opvolger van Louis van Gaal na het WK in 2014. Hij passeerde daarbij Ronald Koeman, de bij Feyenoord zo succesvolle coach die zijn ambities om Oranje onder zijn hoede te nemen niet onder stoelen of banken stak en bovendien op een breed draagvlak kon rekenen.

Guus Hiddink, Danny Blind en Bert van Oostveen in augustus 2014

Van Oostveen had niet alleen zijn oog laten vallen op Hiddink, een coach in de herfst van carrière, hij liet ook al vastleggen dat assistent-trainer Danny Blind na het EK in Frankrijk zou doorschuiven naar de positie van hoofdverantwoordelijke. Ook die beslissing kwam de KNVB-bobo op veel kritiek te staan.

Geen EK

De EK-kwalificatie van Oranje verliep echter allesbehalve vlekkeloos. Het gevolg was dat Hiddink al in de zomer van 2015 moest wijken en Blind het stokje overnam. Veel soelaas bood dat niet: Nederland werd vierde in de poule en miste plaatsing voor het eindtoernooi in Frankrijk. Een hard gelag na die fraaie derde plaats bij het WK in 2014 in Brazilië.

Hiddink was overigens al de tweede bondscoach die onder Van Oostveen zijn verbintenis voortijdig afgebroken zag worden. Na het het mislukte EK van 2012 moest Bert van Marwijk het veld ruimen, hoewel hij in december 2011 nog had bijgetekend tot en met het WK 2014.

Ook de manier waarop Van Oostveen, na het eerste verlies tegen IJsland, via de media meldde dat Hiddink zich moest komen verantwoorden in Zeist, zorgde voor veel gefronste wenkbrauwen.

Danny Blind (r) met assistent Dick Advocaat

In mei van dit jaar slaagde de KNVB erin Dick Advocaat te strikken om Blind als tweede assistent - naast Marco van Basten - bij te staan in de kwalificatiereeks richting WK 2018 in Rusland. Maar dat dienstverband bleek slechts van korte duur: zodra een er mooie club voorbijkwam - in dit geval het Turkse Fenerbahçe - was de Hagenaar vertrokken, daarbij gretig gebruikmakend van een clausule in zijn contract die dat mogelijk maakte.

Vacature

Inmiddels was de voetbalbond op aandringen van buitenaf overgegaan tot het benoemen van een technisch directeur: Hans van Breukelen. Die werd half augustus geconfronteerd met de vacature die Advocaat achterliet bij Oranje. Ruud Gullit was een belangrijke gegadigde - ook in de ogen van Blind - maar de onderhandelingen liepen uiteindelijk op niks uit, al kwamen opmerkelijk genoeg beide partijen met verschillende verklaringen over de reden.

Ondertussen leefde er bij het Nederlands elftal, bij zowel de staf als de spelers, onvrede over het aanstaande gedwongen vertrek van Hans Jorritsma als teammanager. Uit oude afspraken was Van Breukelen gebleken dat de 67-jarige regelneef eigenlijk al eerder had moeten terugtreden. Jorritsma, die al in 1996 in dienst kwam bij de KNVB, zal tot eind van het jaar in functie blijven.

Arjen Robben, Bert van Marwijk, Hans Jorritsma en Mark van Bommel in de aanloop naar het WK in 2010.

Van Oostveen werd ook de gang van zaken rond FC Twente kwalijk genomen. Afgelopen halfjaar bleef het lot van de in financieel zwaar weer verkerende Tukkers lang onduidelijk. Dat weerhield de KNVB-directeur er niet van om al in maart te voorspellen dat FC Twente na de zomer vrijwel zeker niet in de eredivisie zou terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl