NOS Nieuws

'Koenders probeert in Turkije vooral de schade te beperken'

Het bezoek van minister Koenders aan Turkije is vooral bedoeld om het diplomatieke verkeer tussen de landen te herstellen. Volgens correspondent Lucas Waagmeester stond damage control centraal.

"Na de mislukte coup van deze zomer lieten veel westerse landen lang niets van zich horen", zegt Waagmeester. "Veel te lang, volgens veel Turken. Koenders is een van de eerste westerse ministers die het land bezoekt. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu benadrukte vandaag enkele keren dat hij dat een belangrijk punt vindt."

Nasleep van de coup

Koenders had vandaag een ontmoeting met zijn collega Cavusoglu. Ze spraken onder meer over de nasleep van de mislukte coup. Volgens het ministerie heeft Koenders duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn aan hoever de Turkse autoriteiten kunnen gaan in de nasleep van de coup.

Koenders bespreekt in Turkije nasleep mislukte coup

Volgens Waagmeester was er geen sprake van een kille sfeer tussen de bewindslieden. "De ministers zeggen dat ze onderscheid maken tussen megafoondiplomatie en een-op-eengesprekken. Via de media is er harde taal gebruikt, maar nu was het tijd voor een gesprek van man tot man. Het gesprek duurde ook veel langer dan veel diplomaten hadden verwacht."

Dubbele standaard

Koenders uitte in het gesprek ook zijn zorgen over de spanningen die na de couppoging tussen Turkse Nederlanders zijn ontstaan. Hij verwees daarbij naar de rol die de Turkse regering daarin speelt, door op te roepen tot verzet tegen aanhangers van de Gülen-beweging.

Cavusoglu reageerde tijdens een gezamenlijke persconferentie kritisch op dat verwijt. Volgens hem hanteert Nederland een dubbele standaard. Enerzijds verwijt Koenders Turkije dat het zich bemoeit met andere landen, maar tegelijkertijd doet hij hetzelfde door Turkije de les te lezen over democratische beginselen, zei Cavusoglu.

"Daar maakte de minister zich echt even boos", zegt Waagmeester. "Maar het betekent niet dat er een haatrelatie is tussen de ministers. Wat dat betreft is het bezoek van Koenders effectief geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl