NOS Voetbal

Van Oostveen: kritiek op missen van EK deed me veel

Van Oostveen: kritiek op missen EK deed me veel

Bert van Oostveen is opgestapt als directeur betaald voetbal bij de KNVB omdat de druk te groot werd. Dat zegt hij in een interview met de NOS. De bewindsman legt per 1 september van dit jaar zijn functie bij de Nederlandse voetbalbond neer.

"Het is een proces dat zich afspeelt in je hoofd", zegt Van Oostveen over zijn beslissing. "Ik merkte dat het missen van het EK en de toenemende kritiek daarop me veel deed. Je moet dan ook je ogen niet sluiten voor de realiteit: er was gewoon veel druk. Dat kun je best lang volhouden, maar het heeft zeker effect op je houdbaarheid."

De directeur merkte dat hij kritiek kreeg op verschillende beslissingen. "Het Twente-dossier bijvoorbeeld en natuurlijk het EK. Er kwam daardoor veel druk te staan op mijn geloofwaardig functioneren en daarmee ook dat van de KNVB. Ik nam in juni, voor ons de EK-loze maand, de tijd om goed na te denken en toen kwam ik tot dit besluit."

Van Oostveen: opstappen was eigen keuze

'Eigen keuze'

Uiteindelijk was Van Oostveen zelf diegene die de knoop doorgehakte. "Het was een eigen keuze. Ik ging er natuurlijk wel over in gesprek met de raad van commissarissen. Die wisten natuurlijk ook wat er over me geschreven werd. Maar ik merkte toch veel vertrouwen, aangezien de rvc wilde dat ik bleef als secretaris-generaal. Ik heb toen ook meteen aangegeven dat ik niet de energie had om het nog drie jaar vol te houden als directeur betaald voetbal."

De rvc had daarop niet nog eens aangedrongen bij Van Oostveen om hem bij de KNVB te houden in zijn huidige functie.

Van Oostveen: ik ben geen wegloper

'Missen EK niet mijn schuld'

In de periode waarin Oranje faalde in de kwalificatie en het Europees kampioenschap misliep, zag Van Oostveen het niet meer zitten. "Ik heb in die periode serieus overwogen om op te stappen. Maar we hadden er nog eens goed over gepraat intern en toen kwam ik tot de conclusie dat het niet het goede moment was. Ik ben geen wegloper."

"Het was het diepste dal waar we sinds 2002, het missen van het WK in Zuid-Korea en Japan, in hebben gezeten. Ik heb nog twee wedstrijden bezocht van het EK en een paar gezien op televisie. Dat deed me wel pijn. Daar hadden we echt bij moeten zijn. Het blijft natuurlijk eeuwig zonde, zo'n land als Nederland mag daar niet ontbreken. Het voelde niet als mijn schuld, maar het deed me vooral verdriet dat we daar niet waren."

Van Oostveen over het aanstellen van Hiddink als bondscoach

'Hiddink goede keuze'

De directeur betaald voetbal van de KNVB weet dat hij ook beslissingen heeft genomen die minder goed uitpakten. Daar kreeg hij dan ook veel kritiek op. Bijvoorbeeld op het aanstellen van Guus Hiddink als bondscoach. "Ik kan me niet vinden in die kritiek. Als je kijkt naar de Nederlandse toptrainers zijn dat er een stuk of vier, vijf. Daar hoort Hiddink absoluut bij. Het is niet voor niets dat hij daarna nog trainer was van Chelsea."

Ronald Koeman liet in die periode ook nadrukkelijk zijn naam vallen bij de KNVB. Die kreeg de aanbieding om assistent te worden, waarvoor hij zijn neus voor ophaalde. Van Oostveen blijft bij zijn beslissing. "Het heeft geen zin om daar nu op terug te kijken. Ik heb toen de beslissing gemaakt met de kennis die ik op dat moment had."

Van Oostveen: was liever opgestapt na mooi EK

'Zes jaar is genoeg'

Voor Van Oostveen is deze beslissing geen verrassing. "Je weet dat je dit niet tot je 65ste kan doen en dan is nu opstappen een logisch moment. Ik had het wel liever gedaan met een mooi EK achter de rug. Dat was het ideaalplaatje en dan zou ik ook meteen zijn gestopt. Maar dat mocht niet zo zijn. Ik heb altijd gezegd dat je dit tussen de zes en acht jaar moet doen. Dan is nu de juiste tijd om te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl