Bert van Oostveen
NOS Voetbal

Van Oostveen vertrekt als directeur bij KNVB, De Jong opvolger

Bert van Oostveen vertrekt per 1 september als directeur betaald voetbal en voorzitter van het bestuur betaald voetbal bij de KNVB. Na zes jaar legt de 45-jarige Van Oostveen zijn functies neer. In december werd hij nog herbenoemd als voorzitter voor een periode tot 1 januari 2019.

Gijs de Jong, die al als operationeel directeur en competitiemanager bij de voetbalbond werkt, zal Van Oostveen op gaan volgen.

Van Oostveen zegt dat hij de afgelopen zomerperiode gebruikt heeft om goed na te denken over zijn eigen toekomst. "De afgelopen tijd is mooi, maar tegelijkertijd bovenmatig intensief geweest. Veel projecten slaagden, veel ambities werden waargemaakt, sommige niet", zegt hij in een verklaring van de KNVB.

"Het was fijn om te werken in het betaald voetbal, maar tegelijkertijd moet je je ogen ook niet sluiten voor de realiteit. Die realiteit is dat leiderschap niet onbeperkt houdbaar is." Van Oostveen vindt het tijd voor een andere uitdaging binnen of buiten de sportwereld.

Met de komst van Hans van Breukelen als technisch directeur in Zeist leek het takenpakket van Van Oostveen al een stuk kleiner.

De afgelopen periode kreeg hij flinke kritiek te verduren na het mislopen van de EK-eindronde in Frankrijk van deze zomer. Van Oostveen is onder meer verantwoordelijk voor de aanstelling van Guus Hiddink en Danny Blind, waarbij al werd vastgelegd dat Blind de opvolger zou worden van Hiddink.

Ook over de gang van zaken omtrent het al dan niet laten degraderen van FC Twente kreeg de KNVB, met Van Oostveen voorop, veel kritiek. Zo was er veel onduidelijk en sprak hij voor zijn beurt door in maart al te stellen dat er een grote kans was dat Twente geen betaald voetbal meer zou spelen dit seizoen.

Bert van Oostveen en Guus Hiddink

Van Oostveen blijft nog even aan

Op verzoek van de KNVB blijft Van Oostveen nog even aan en zal hij zich meer dan voorheen gaan focussen op de rol van secretaris-generaal.

Daarnaast is de bestuurder eerder al aangesteld als toernooidirecteur voor het EK voor vrouwen, volgend jaar zomer in Nederland.

De promotie van De Jong moet nog wel langs de ondernemingsraad van de KNVB en de clubs uit het betaald voetbal. Dat laatste gebeurt tijdens de eerstvolgende algemene vergadering van profclubs.

Van Praag: diepe bewondering voor Bert

Bondsvoorzitter Michael van Praag deelt een compliment uit aan Van Oostveen voor zijn werkzaamheden bij de bond. "Ik ken Bert al heel lang en heb diepe bewondering voor de dingen die hij in uiterst moeilijke omstandigheden allemaal heeft bereikt."

Het nieuws komt iets meer dan een week voor de belangrijke interland tegen Zweden: het begin van de kwalificatie van Oranje richting het WK 2018. Nederland kende al een onrustige voorbereiding.

Zo is er veel te doen over het aanstaande vertrek van teammanager Hans Jorritsma en is er na het plotselinge vertrek van Dick Advocaat naar Fenerbahçe nog geen tweede assistent-trainer. De bond zette in op Ruud Gullit, maar beide partijen kwamen er niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl