NOS Nieuws

'FBI onderzoekt hacks bij regionale verkiezingskantoren'

De FBI doet onderzoek naar een hack in de databases van twee regionale verkiezingskantoren, meldt Yahoo News. Zo wordt onderzocht of de inbraken zijn gepleegd door buitenlandse hackers.

Bij één van de databases zou informatie van kiezers zijn gestolen. Om wat voor gegevens het precies gaat, is niet helder.

Volgens bronnen van Yahoo News gaat het om gegevens van de staat Illinois. Daar zou van 200.000 kiezers persoonlijke informatie zijn gedownload. Van de andere database, naar verluidt Arizona, zou niks zijn gestolen.

Yahoo News wist daarnaast de hand te leggen op een bericht van de FBI. Daarin schrijft de dienst dat er mogelijk een verband is tussen de twee hacks. Van de acht IP-adressen die werden aangetroffen bij onderzoek, kwam er één overeen. Daarnaast wordt er door de FBI ook gekeken of andere verkiezingskantoren doelwit zijn geweest.

'Dit is groot'

Tegen Yahoo News zegt beveiligingsonderzoeker Rich Barger dat deze zaak serieus moet worden genomen. "Dit is groot, twee verkiezingsdatabases zijn gehackt en er is informatie gestolen. De Amerikaanse kiezer zou zich zorgen moeten maken."

Barger, die op verzoek van Yahoo News de zaak onderzocht, wijst er daarnaast op dat één van de IP-adressen die de FBI heeft ontdekt ook weleens is gebruikt op Russische hacker-forums. Daarnaast stelt de onderzoeker dat de werkwijze van de aanvallen overeenkomsten heeft met andere aanvallen die met medeweten van de Russische overheid zouden zijn gepleegd.

Hack DNC

Volgens een medewerker van het verkiezingskantoor in Illinois denkt de FBI dat de hackers buitenlands zijn en wordt er gekeken naar een mogelijke link met de hack bij de Democratische partij.

Bij die hack belandde gevoelige informatie op straat. Presidentskandidaat Hillary Clinton zei eerder dat ze Rusland verantwoordelijk houd voor de hack.

Maar de opsporingsdienst houdt ook de optie open dat de hack het werk is van criminelen die een ander doel voor ogen hadden.

Veel staten hebben overigens wel papieren back-ups. Zes staten, waaronder swing state Pennsylvania, stemmen wel geheel digitaal, daar kunnen de gevolgen groter zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl