Mohammed G. (r.) op een rechtbanktekening tijdens een eerdere veroordeling
NOS Nieuws

Drie jaar cel en tbs voor jihadganger

Een man uit Maastricht die tot twee keer toe naar Syrië wilde vertrekken is veroordeeld tot drie jaar cel en tbs. Dat is een hogere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De 27-jarige Mohammed G. was in 2013 al veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde afreizen om deel te nemen aan de gewapende strijd. Vorig jaar oktober werd hij opnieuw opgepakt, een dag nadat hij voor een vals paspoort had betaald om naar het gebied van IS te kunnen vertrekken.

Volgens het OM was het doel van G. volstrekt duidelijk. De officier van justitie citeerde uit een afgeluisterd gesprek van G. Daarin zei hij: "Ik wil vechten, ik wil moorden, ik wil zijn."

Advocaat verwacht dat verdachte in hoger beroep gaat

Ook de AIVD waarschuwde dat G. als martelaar wilde gaan sterven. De vrees van de inlichtingendienst was dat als G. er niet in zou slagen naar Syrië te vertrekken hij in Nederland wilde toeslaan. Volgens de AIVD zocht de man hiervoor een automatisch wapen.

Volgens de rechtbank moet Mohammed G. behandeld worden omdat de kans anders bestaat dat hij na zijn vrijlating opnieuw wil afreizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl