Max Verstappen in duel met achtervolger Kimi Räikkönen
NOS Sport

Kritiek op rijstijl Verstappen: vroeg of laat een crash

Het raceweekend op het circuit van Spa-Francorchamps begon voor Max Verstappen met een lofzang nadat hij opnieuw een Formule 1-record had gebroken - de jongste coureur ooit op de eerste startrij. Maar na de Grand Prix van België kreeg de 18-jarige Nederlander van Red Bull juist bakken kritiek over zich heen.

Met name vanuit het Ferrari-kamp klonken boze woorden. Kimi Räikkönen toonde zich uiterst gepikeerd over de agressieve verdedigende acties van Verstappen. "Dit is belachelijk. Hij blokkeert me, terwijl ik hem in volle snelheid passeer", klaagde de Fin al tijdens de race via de boordradio. En: "Hij is alleen bezig om mij van de baan te duwen."

Na afloop van de door Nico Rosberg (Mercedes) gewonnen race was de woede nog nauwelijks bekoeld bij Räikkönen, die als negende was gefinisht. "Ik moest op volle snelheid remmen. Anders was ik vol tegen zijn achterkant geknald. We mogen blij zijn dat zijn actie niet tot een enorme crash heeft geleid. Vroeg of laat gaat dat gebeuren als hij zijn rijstijl niet verandert."

Kimi Räikkönen passeert Nico Hulkenberg

Sebastian Vettel viel zijn teamgenoot bij. "De topsnelheid ligt daar op 340 km/uur en dan stuurt hij opzij! Dat gaat goed zolang beide coureurs anticiperen en tegelijk remmen, maar als ze elkaar niet goed begrijpen, gaat het mis. En dat wil je niet."

Klem

Verstappen was echter op zijn beurt verbolgen over de manoeuvre van de Ferrari's in de eerste bocht, waar hij aan de binnenkant rijdend werd getoucheerd door Räikkönen die zelf klem zat tussen de (te?) vroeg naar binnen sturende Vettel en de Nederlander.

Dat kostte Verstappen, die tienduizenden fans op de tribune wist, de voorvleugel van zijn wagen en een beschadigde bodem. Vanaf dat moment zat een hoge klassering op zijn 'thuiscircuit' er niet meer in. "Zij verzieken mijn race. Dan ga ik niet netjes voor ze aan de kant", reageerde het 'slachtoffer'. "Ik rijd ze nog liever van de baan."

De eerste bocht waarin voor Max Verstappen alles misgaat in de Gand Prix van België

Ook Formule 1-legende Niki Lauda mengde zich in de discussie. "Hij hoort in de psychiatrie thuis als hij zegt dat Kimi schuldig is", sprak de drievoudig wereldkampioen, tegenwoordig adviseur bij de renstal van Mercedes, zich tegenover de Duitse tv-zender RTL kritisch uit over Verstappen.

"Coureurs moeten elkaar niet onnodig in gevaar brengen. Hij ging ver over de limiet, terwijl dat niet nodig was. Die jongen mist überhaupt het inzicht om te zien dat hij iets fout heeft gedaan."

Verfrissend

Uit de Mercedes-hoek kwam een heel ander geluid. Stalbaas Toto Wolff, die wereldkampioen Lewis Hamilton en Nico Rosberg onder zijn hoede heeft, beschouwt Verstappen juist als een verfrissende verschijning. "Hij rijdt zonder angst, zonder aanzien des persoons, zonder zijn ellebogen binnenboord te houden. Dat doet mij denken aan de echte toppers, aan Lewis en aan Ayrton Senna."

Hij hoort in de psychiatrie thuis als hij zegt dat Kimi schuldig is.

Niki Lauda
Toto Wolff, teambaas van Mercedes

Maar Wolff, die het nog altijd spijt dat hij Verstappen vorig jaar niet naar Mercedes heeft kunnen halen voordat Toro Rosso toesloeg, houdt wel zijn hart vast. Want de rijstijl van de jongeling is niet zonder risico, heeft hij ook gezien. "Dat kan op een dag tot een zware crash leiden. Ik vind zijn rijden verfrissend, maar het is ook gevaarlijk."

Christian Horner, de teambaas bij Red Bull, neemt het ook op voor zijn pupil en diens defensieve manoeuvres. "Het was stevig en misschien op het randje wat Verstappen deed, maar als het echt niet kon, hadden de stewards wel ingegrepen. Max is ermee weggekomen."

Goed voor de sport

Ondertussen geniet Horner van de 'fighting spirit' die Verstappen aan de dag legt. "Alle echt begenadigde coureurs hebben een dergelijke vechtlust. Ik kan me herinneren dat Vettel een aantal jaar geleden ook kritiek kreeg omdat hij te agressief was."

"Die vechtlust van Max is bovendien een van de redenen waarom dit weekend zo veel fans naar Spa waren gekomen. Taferelen zoals hier heb ik niet meer gezien sinds het Schumacher-tijdperk, of de races van Alonso in Spanje en die van Nigel Mansell in Engeland. Dat is goed voor de sport en geweldig om te zien."

Max Verstappen wordt volop gesteund tijdens de GP van België

Daarmee is overigens het laatste woord over de incidenten in België nog niet gezegd. Integendeel. Verstappen kan tijdens de zogenaamde rijdersbriefing in de aanloop naar de Grand Prix op Monza van aankomend weekeinde enkele kritische noten verwachten.

"Ik mag Max graag", spreekt viervoudig wereldkampioen Vettel ook zijn waardering voor zijn jonge collega uit. "En ik denk dat zijn agressieve rijstijl een van zijn sterkste punten is. Maar soms gaan zijn acties te ver. Als iemand over grenzen gaat, moet je daarover praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl