Of een uitdossing helpt bij het NK burlen? Volgens de kampioen gaat het vooral om ervaring
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Hoe klinkt een bronstig hert? Kampioen burlen legt het uit

Edenaar Willem Freriks mag zich Nederlands kampioen burlen noemen. Volstrekt logisch, vindt hij, want hij doet al járen een bronstig edelhert na.

Burlen klinkt als een langgerekt bassig 'Oooooh.' Mannetjesherten doen het om indruk te maken op de vrouwtjes en om rivalen af te schrikken. De beste lawaaimaker mag met de wijfjes paren. Het geloei, dat soms uren kan aanhouden, begint in september.

Weglokken

Freriks kan dat geluid dus het best nadoen. Dat komt door zijn jeugd, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Ik groeide op in het Deelerwoud waar mijn vader jachtopziener was." 's Avonds kon hij vaak niet slapen door de herrie van de flirtende mannetjesherten.

Hij probeerde de dieren dan bij het ouderlijk huis weg te lokken met een burlgeluid. "Maar daar moest ik wel mee oppassen, want voor je het weet ziet zo'n dier je als concurrent en komt je belagen."

Het open kampioenschap NK burlen valt samen met de start van het bronstseizoen. Het werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. Op Radio Gelderland laat Freriks horen hoe het moet.

Advertentie via Ster.nl