NOS Nieuws

Foodbattles en kastjes tegen voedselverspilling, wat doe jij?

In de tuin van Daan IJzweg in Aalten staat een kastje waar je overgebleven voedsel in kan leggen. Of voedsel dat recht van het land komt. Het eten dat erin ligt, kan iemand anders weer gebruiken. "Niet alleen voor minderbedeelden, maar ook tegen verspilling", zegt IJzweg. Het kastje is niet het enige, er staan er meer in de omgeving.

Het is een van de initiatieven om de ruim 2 miljard kilo eten (omgerekend 135 kilo per persoon) die jaarlijks wordt weggegooid, te verminderen. De Achterhoekse voedselkastjes zijn slechts een voorbeeld. Er zijn er meer. Neem de foodbattles van de Wageningen Universiteit en de app ResQ.

De foodbattles worden al een paar jaar georganiseerd door de Wageningse universiteit. De deelnemers proberen een paar weken lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien. In een dagboek houden mensen bij hoeveel ze weggooien of aan (huis-)dieren geven. De resultaten kun je vergelijken met andere deelnemers.

Het project lijkt succesvol: eerdere edities laten zien dat mensen tussen de 20 en 40 procent minder weggooien.

De universiteit wilde ook weten in hoeverre hun eigen studenten voedselverspillers zijn en bracht daarom vorig jaar een verrassingsbezoek aan enkele studentenhuizen.

De app ResQ gaat voedselverspilling tegen op een andere manier: namelijk door maaltijden af te laten halen bij restaurants die anders in de prullenbak zouden verdwijnen.

Op onze Facebook-pagina komen veel bezoekers met tips om de verspilling van eten tegen te gaan. "Mensen denken dat voedsel gelijk verandert in vergif als de datum met 1 minuut verstreken is. Gewoon kijken en ruiken. Vaak is het nog prima", schrijft iemand.

"Gisteren bloemkool gegeten. Was een bakje van over, dus vandaag eten we bloemkool-broccolisoep. Wat daarvan over is vriezen we in, en eens in de zoveel tijd hebben we kliekjesdag", schrijft een ander.

We gooien 135 kilo voedsel per jaar weg

En dat is precies waar het bij mensen om moet gaan draaien, zegt de Wageningen Universiteit: een mentaliteitsverandering. "Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem", zegt onderzoeker Toine Timmermans. "Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl