Een trein van Arriva
NOS Nieuws

Treinstaking in ochtendspits in Groningen

Er wordt dinsdag in de ochtendspits gestaakt bij treinvervoerder Arriva in Groningen. Machinisten en conducteurs van vakbond VVMC, de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs, leggen op standplaats Groningen het werk voor een paar uur neer. Zij zijn het niet eens met het eindbod voor een nieuwe cao.

Tot 09.00 uur rijden er minder treinen van Arriva van en naar Groningen. Arriva waarschuwt voor langere reistijden door "de acties van enkele personeelsleden". Bij drukte staan wel bussen klaar om in te zetten naast de treinen die wel rijden, zegt een woordvoerder.

De treinvervoerder heeft in het noorden treinen rijden tussen Groningen en Leeuwarden, Roodeschool, Bad Nieuweschans en Delfzijl.

'Niet onze staking'

VVMC ligt overhoop met Arriva over de nieuwe cao voor multimodaal vervoer, dus trein en bus. Het gaat onder meer over loonsverhoging, gebroken diensten, en reiskosten.

De vakbonden FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen hebben begin juli wel ingestemd met de nieuwe cao voor de meer dan 1100 medewerkers, waaronder buschauffeurs, stewards en machinisten.

"Het is niet onze staking, want wij zijn wel blij met de nieuwe cao", aldus een woordvoerder van FNV Vervoer.

Onvrede

"Arriva wil ons niet tegemoetkomen", zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert. VVMC wil een cao die meer aansluit bij de NS-cao. "Arriva spiegelt de cao vooral aan die van het ov en daardoor lijkt het te veel op die van het busvervoer en dat is niet acceptabel voor VVMC."

Volgens Eilert groeit de onvrede onder het personeel en stappen regelmatig medewerkers over naar een andere vervoerder.

De acties morgen blijven beperkt tot de regio Groningen. Maar, zegt Eilert, "we sluiten niet uit dat we later ook in andere regio’s waar Arriva rijdt het werk neerleggen." Behalve in Groningen rijden ook treinen van Arriva in Friesland, Overijssel, Drenthe en Zuid-Holland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl