Een ingestorte kerk in Amatrice
NOS Nieuws

'Waar gebouwen instorten, duikt de maffia op'

De maffia die opduikt bij de herbouw van getroffen aardbevingsgebieden en bouwregels die niet worden nageleefd. Dat is waar het Italiaanse Openbaar Ministerie zich de komende tijd op gaat richten na de verwoestende aardbeving vorige week in Midden-Italië.

De herbouw van aardbevingsgebieden is nou eenmaal aantrekkelijk voor de maffia, zegt maffiabestrijder Franco Roberti in Italiaanse media. De overheid moet daar volgens hem bovenop zitten. Dat leert het verleden ons, waarschuwt hij, zoals de herbouw van Irpinia in Zuid-Italië in de jaren 80 en de herbouw van L'Aquila, na een verwoestende beving in 2009.

In beide gevallen doken er maffiabendes op, er viel tenslotte veel geld te verdienen.

De corruptie duikt op, de maffia duikt op. Dat zijn de lessen uit het verleden.

Correspondent Rop Zoutberg

Maar er speelt meer. Zo werden bij de aardbeving afgelopen woensdag in Midden-Italië verschillende dorpen verwoest. Daarbij kwamen zeker 290 mensen op het leven. Toch werden niet alle dorpen in het gebied vernietigd.

Zo bleef de plaats Norcia grotendeels overeind, terwijl het naastgelegen en kleinere Arquata deels instortte waarbij 49 mensen om het leven kwamen. Ook in het zwaargetroffen Amatrice doorstonden veel gebouwen de aardbeving niet, waaronder recent gebouwde scholen en een klokkentoren.

"Dat is opvallend, want er zijn wel degelijk richtlijnen voor de bouw in aardbevingsgebieden", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Amatrice ligt op grote hoogte en staat bovenaan de lijst van plekken waar een groot risico is op aardbevingen. Het OM zegt: als de gebouwen waren neergezet volgens de richtlijnen, waren ze echt niet ingestort."

De mensen die nu in tentenkampen wonen, zijn pas over 10 jaar aan de beurt, vrees ik.

Correspondent Rop Zoutberg

Dan volgt natuurlijk de vraag: wie zet die gebouwen neer? "Dat doen bouwers in opdracht van de gemeente", zegt Zoutberg. Wie er achter die bedrijven zit en hoe er gebouwd is, moet nu worden onderzocht.

Zoutberg vreest dat het nog jaren gaat duren voor de slachtoffers van de beving van vorige week hun huis weer terug hebben. "De corruptie duikt op, de maffia duikt op. Dat zijn de lessen uit het verleden. Het proces gaat langzaam en stroperig. De mensen die nu in tentenkampen wonen, zijn pas over 10 jaar aan de beurt, vrees ik."

'In L'Aquila hangt de was al zeven jaar te drogen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl