Het virtuele Filipijnse meisje Sweetie
NOS Nieuws

Terre des Hommes gaat ook in Nederland pedo's in val lokken

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes gaat in Nederland kindermisbruikers op internet bestrijden. De organisatie deed dat al in Azië met het virtuele meisje Sweetie. Het nep-account van dat tienjarige meisje wist online duizenden pedoseksuelen in de val te lokken. Hun gegevens werden doorgegeven aan de politie.

Terre des Hommes gaat ook in Nederland nepprofielen aanmaken in de hoop daarmee pedoseksuelen te ontmaskeren. Volgens Terre des Hommes is er geen sprake van uitlokking, wat in sommige gevallen verboden is.

"We lokken de online-misbruikers, maar we laten ze niets doen wat ze niet van plan waren", zegt woordvoerder Liz van Velzen. "Het is niet zo dat deze mannen op zoek gaan naar seks met kinderen omdat we een nepprofiel hebben aangemaakt. Ze hadden die intentie al. Het enige wat wij doen is dat in kaart brengen."

Duizend mannen betrapt

Terre des Hommes heeft met het virtuele meisje Sweetie duizend volwassenen betrapt op een poging tot kindersekstoerisme. De organisatie gebruikte een digitaal Filipijns meisje van 10 dat via een webcam bereid was seksuele handelingen te verrichten. De internetgebruikers die erop ingingen zijn gefilmd en dat materiaal is aan de Nederlandse politie voorgelegd. Een Australische man is veroordeeld tot een gevangenisstraf na een chatgesprek met Sweetie.

In de Filipijnen is seks met kinderen een groot probleem. Maar ook in Nederland is er een substantieel probleem. "Dus vonden we het tijd om ook in Nederland aan de slag te gaan", zegt de woordvoerder.

Azië vs. Nederland

Volgens Van Velzen is de situatie in Nederland niet te vergelijken met die in Azië. "De slachtoffers in Azië zijn vaak wat jonger. En daar komt het vaak voor dat ouders hun kinderen voor de webcam zetten om seksuele handelingen te laten verrichten. Op die manier wordt er geld aan verdiend." Ouders in Azië zijn zich er niet van bewust welke schade kinderen daarmee oplopen, zegt Van Velzen.

In Nederland zijn vaak kwetsbare jongeren slachtoffer. Ze voelen zich dan bijvoorbeeld eenzaam. Van Velzen: "Die zijn een makkelijk prooi voor loverboys". Uiteindelijk belanden die jongeren in de prostitutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl