Rentemiddeling nog niet heel populair
Sinds begin juli kun je bij alle grote banken aan rentemiddeling doen om je hypotheekrente te verlagen, maar het lijkt nog niet storm te lopen, blijkt uit een rondgang van de NOS.
ABN Amro zegt dat in de anderhalve maand tijd dat het kan, een relatief klein aantal klanten gekozen heeft voor rentemiddeling, zo'n 5000 van de ruim 800.000 hypotheekklanten.
Rabobank wil geen cijfers noemen. De bank zegt wel dat minder mensen dan verwacht kiezen om hun rentecontract open te breken. Volgens de bank is het in één keer betalen van de boeterente voor deze mensen vaak een interessantere optie dan rentemiddelen. "We zijn pas op 1 juli gestart, dus mensen zijn zich nog aan het informeren en het is ook nog vakantietijd", zegt een woordvoerder.
Bij ING en SNS is rentemiddeling al langer mogelijk. SNS zegt dat maandelijks tussen de 1500 en 3000 klanten rentemiddeling aanvragen. ING spreekt van een vrij constante stroom van enkele duizenden aanvragen per maand. "We zien geen pieken, want we doen het al jaren," aldus een woordvoerder.
'Geen haast'
Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft er lang voor gepleit dat alle banken rentemiddeling gaan aanbieden en verwacht dat er de komende tijd meer mensen gebruik van gaan maken.
"Er is ook geen noodzaak om meteen naar je bank te rennen", zegt Hans André de la Porte van VEH. "Want hoe korter de rentevaste-periode nog is, hoe voordeliger de middeling wordt."
De vereniging heeft een online tooltje om snel te bekijken of je met rentemiddeling op je hypotheek kan besparen.
Rentemiddeling kan duurder uitpakken dan het betalen van een boete voor het oversluiten van een hypotheek. "Maar niet iedereen kan die boete in één keer betalen en dan kan rentemiddeling een goede methode zijn om toch je maandlasten te verlagen."
Aflossingsvrije hypotheek
Rentemiddeling kan vooral voordelig zijn voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Heb je een bankspaarhypotheek dan is het eigenlijk nooit voordelig. Want bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente hetzelfde als de rente die je krijgt voor het geld dat je spaart. En die zou bij rentemiddeling dus ook lager worden, waardoor je maandelijkse spaarinleg omhoog moet.
Voor mensen met een gecombineerde hypotheek (bijvoorbeeld 50 procent sparen en 50 procent aflossingsvrij) kan het wel lonen om alleen voor het aflossingsvrije deel rentemiddeling te doen.
'Niet bijster interessant'
De Consumentenbond noemde eerder het rentemiddelingaanbod van ABN Amro en Rabobank niet bijster interessant. "Het is te duur, er is op de korte termijn geen sterke rentestijging te verwachten en om een rentevoordeeltje te halen, zadel je jezelf voor langere tijd op met hogere lasten."