Erdogan in Gaziantep: snel doodstraf herinvoeren
Turkije moet zo snel mogelijk de doodstraf herinvoeren. Dat heeft president Erdogan herhaald in Gaziantep, waar acht dagen geleden een bloedige aanslag werd gepleegd. Bij de zelfmoordaanslag op een bruiloft in de zuidoostelijke stad werden meer dan vijftig mensen gedood.
Het bruidspaar overleefde de aanslag, maar raakte wel gewond. Het huwelijk van het Koerdische stel is vandaag opnieuw voltrokken. De bruidegom is lid van de Koerdische partij HDP.
De aanslag is volgens de Turkse autoriteiten het werk van Islamitische Staat. Die terreurorganisatie zou uit zijn geweest op wraak voor de nederlagen die Koerdische strijders IS toebrengen in Syrië.
Nooit op de knieën
President Erdogan zei in Gaziantep tegen duizenden aanhangers dat hij de regering en het parlement heeft gevraagd om de doodstraf weer in te voeren, "een straf die in het grootste deel van de wereld nog bestaat, maar in Europa niet meer". Hij zal dat besluit vervolgens snel bekrachtigen, zei hij.
De roep om herinvoering van de doodstraf, die in Turkije in 2004 werd afgeschaft, dateert al van voor de aanslag in Gaziantep. Velen in Turkije, onder wie Erdogan zelf, vinden dat de verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep van vorige maand de doodstraf moeten krijgen.
De president begon zijn toespraak met het betuigen van medeleven met slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van 20 augustus. Hij zwoer wraak en zei dat terroristen Turkije nooit op de knieën zullen krijgen. "Genoeg is genoeg. Daarom blijven wij jacht maken op IS. De verantwoordelijken zullen verdrinken in het bloed dat ze hebben vergoten."
Volgens Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom hebben de nabestaanden van de slachtoffers en het getroffen bruidspaar al laten weten dankbaar te zijn voor de steun van de regering. "Of dat ook betekent dat ze instemmen met de militaire operatie, is niet duidelijk."
Leeftijd
In zijn toespraak in Gaziantep hield Erdogan eraan vast dat de dader van de aanslag een tiener was, zoals hij kort na de aanslag al zei. Een paar dagen later zei premier Yildirim dat er niets met zekerheid was te zeggen over de identiteit en leeftijd van de zelfmoordterrorist. Het kan ook een volwassene zijn geweest, zei hij toen.
Zeker is wel dat een deel van de Koerden de PKK ook als een terreurorganisatie ziet, zegt Jan Eikelboom. "Maar toch waren de meeste Koerden die ik afgelopen week heb gesproken woedend dat een aanslag op Koerden in Turkije nu met een aanval op Koerden in Syrië wordt vergolden. Een toch wat bizarre situatie dat twee partijen, die elk door het Westen worden gesteund, tegen elkaar strijden in Syrië."