Een beschadigd huis in San Lorenzo, in de buurt van het dorp Amatrice.
NOS Nieuws

Italië wil coulance begrotingsregels na aardbeving

Italië wil dat de Europese Unie de geldende begrotingsregels oprekt, zodat het land kan investeren in het aardbevingsbestendig maken van gebouwen. Dat hebben regeringsbronnen aan het Duitse persbureau DPA bevestigd.

Er zijn uitzonderingen waarbij EU-lidstaten mogen afwijken van de geldende Europese begrotingsregels. Dat geldt bijvoorbeeld in het geval van de wederopbouw na natuurrampen. Maar de Italiaanse regering hoopt op een aanpassing waardoor ook bestaande gebouwen aardbevingsbestendig gemaakt kunnen worden.

"Het gaat er niet om willekeurig geld uit te geven", zegt onderminister van Economische Zaken Enrico Zanetti tegen de Italiaanse krant La Stampa.

Opbouw kan jaren duren

Bij de vernietigende aardbeving van afgelopen woensdag met een kracht van meer dan 6,0 in Centraal-Italië kwamen zeker 290 mensen om het leven en werden verschillende dorpen en kleine stadjes verwoest.

De wederopbouw van de getroffen gebieden gaat volgens deskundigen miljarden kosten en kan nog jaren duren. Het aanpassen van de woningen in risicogebieden zou alleen al tot 36 miljard euro gaan kosten. In het hele land zou meer dan de helft van de particuliere woningen niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl