Gianni Infantino
NOS Voetbal

Infantino: olympisch voetbaltoernooi is vlees noch vis

FIFA-baas Gianni Infantino staat voor het eerst na de grote kritiek over zijn handelen de pers te woord. Dat doet hij zoals je van tevoren had kunnen verwachten: de Zwitser verdedigt zichzelf en wijst alle kritiek aan zijn adres van de hand.

Zelf heeft Infantino ook kritiek, en wel op het olympisch voetbaltoernooi. "Het is een probleem dat we samen met het IOC moeten aanpakken."

"Het olympisch voetbaltoernooi is vlees noch vis in de huidige vorm", zegt de 46-jarige voorzitter. "Het mannenvoetbal, waarbij primair met mannen onder de 23 jaar en een paar dispensatiespelers wordt gevoetbald, werkt niet." Ook noemt Infantino de voetbalkalender te strak en kondigt hij aan de opzet ernstig te evalueren.

Het vrouwentoernooi daarentegen kan wel op lovende woorden rekenen. "Dat was super. We willen ook meer investeren in het vrouwenvoetbal, door bijvoorbeeld een nieuwe afdeling daarvoor op te zetten binnen de FIFA. Het moet zich verder kunnen ontwikkelen, zonder een kopie van het mannenvoetbal te worden."

Infantino onder vuur

Afgelopen maanden kwam de in februari verkozen voorzitter van de FIFA ernstig onder vuur te liggen. Infantino zou de regels van de wereldvoetbalbond hebben overtreden, waarna de ethische commissie een onderzoek naar de Zwitser instelde.

Infantino maakte onder andere dure reizen in privéjets naar Rusland, Qatar en paus Fransiscus en het was onduidelijk wie daarvoor betaalde. Daarnaast zou hij voorkeursbehandelingen geven bij het aannemen van personeel en liet hij de FIFA een matras van ruim 10.000 euro voor hem kopen.

Het onderzoek werd na enkele weken gestaakt, maar de argwaan bleef. "De prijs van mijn matras was plots belangrijker dan mijn hervormingsplannen", zegt Infantino. "Dat is eigenlijk absurd. Maar, hij slaapt erg goed."

Ontwikkelingshulp

In zijn verkiezingscampagne beloofde Infantino meer geld uit te trekken voor de ontwikkeling van voetbal wereldwijd. "Dat gaat me aan het hart. Alle 211 voetbalbonden krijgen in plaats van de jaarlijkse 400.000 dollar, straks 1,25 miljoen dollar per jaar voor projecten. Die projecten gaan we meer controleren om misbruik te voorkomen. We stellen hiervoor een onafhankelijke commissie in."

En daar ligt volgens Infantino de afdruk van het nieuwe FIFA: "transparant met een zerotolerancebeleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl