Vluchteling in Berlijn maakt selfie met bondskanselier Merkel (september 2015)
NOS Nieuws

Duitse IND-chef: integratie vluchtelingen kostbaar en tijdrovend

Een miljoen vluchtelingen opvangen en integreren in de Duitse samenleving is een kostbare en tijdrovende zaak, maar het gaat lukken, zegt Frank-Jürgen Weise, hoofd van de migratie- en vluchtelingendienst in Duitsland. In een interview in Bild am Sonntag blikt Weise terug op vorig jaar zomer en herfst, toen een eindeloze stroom vluchtelingen Duitsland binnentrok.

Voor dit jaar verwacht Weise 250.000 tot 300.000 vluchtelingen. "Als zich meer mensen bij ons melden, loopt de druk op. Maar toestanden zoals vorig jaar, dat zal niet gebeuren."

Het vluchtelingenbeleid van de eerder zo populaire bondskanselier Merkel wordt haar een jaar later niet in dank afgenomen. Uit de laatste peiling blijkt dat minder dan de helft van alle Duitsers (42 procent) haar een nieuwe termijn als kanselier gunt.

De anti-immigratiepartij AfD doet het steeds beter in de peilingen. Vooral de recente aanslagen door vluchtelingen hebben het anti-vluchtelingensentiment versterkt.

Arbeidsgeschikt

Immigratie-chef Weise noemt het in humanitair opzicht een goed zaak dat Duitsland vorig jaar een miljoen mensen toeliet. Van alle vluchtelingen is 70 procent arbeidsgeschikt, zegt hij.

Slechts enkele duizenden nieuwkomers zijn inmiddels aan het werk. Het merendeel is dus voorlopig aangewezen op ondersteuning door de staat.

De verhalen over hoogopgeleide Syrische vluchtelingen zijn sterk overdreven, aldus Weise. Zo'n 10 procent van de Syriërs is academisch gevormd, 40 procent heeft werkervaring maar geen vakopleiding. De rest moet aan de slag in eenvoudige dienstverlening of vrijwilligerswerk, vindt de topman van de migratiedienst.

Hij benadrukt dat ze geen Duitsers van de arbeidsmarkt verdringen: "Er zijn voldoende vacatures in Duitsland".

Niet integreren

Weise wijst erop dat de meeste mensen naar Duitsland zijn gekomen voor hun veiligheid, maar niet om volledig te integreren of Duitser te worden. "Ze gaan geen driejarige opleiding volgen, of op zoek naar een vaste baan. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden om geld te verdienen."

Zeker de helft van de Syrische vluchtelingen wil terug naar hun vaderland als daar de rust is weergekeerd, stelt Weise.

Onevenredige verdeling

Turkije heeft zo'n drie miljoen vluchtelingen binnen zijn grenzen, onder wie 2,7 miljoen Syriërs. Zij krijgen geen geld van de overheid, maar een deel van hen woont in vluchtelingenkampen met voorzieningen die met Europees geld worden betaald.

Ook Italië kampt met een toestroom van vluchtelingen; sinds januari staken zo'n 70.000 mensen de Middellandse Zee over. Aangezien de buurlanden de grenzen gesloten houden, bivakkeren veel vluchtelingen in tentenkampen, op treinstations of in de daklozenopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl