Andy Murray tijdens een training in New York
NOS Sport

US Open 2016: nieuw dak, geen Federer en drie Nederlanders

Partijen onder kunstlicht, Bruce Springsteen die door de boxen schalt, rumoer op de tribunes en entertainment: de tennissers maken zich op voor de US Open in New York. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van het vierde grandslamtoernooi van het jaar dat maandag begint.

Voortaan kan er ook op de US Open overdekt worden gespeeld. De bouw van het schuifdak op het immense Arthur Ashe-stadion duurde twee jaar. Het verschuifbare plafond kan binnen zeven minuten dicht. Roland Garros is nu het enige grandslamtoernooi zonder overdekt stadion.

  • AFP
    Het schuifbare dak op het Arthur Ashe-stadion
  • AFP
    Het Arthur Ashe-stadion zoals we het voorheen kenden, zonder dak

Serena Williams moet door haar halvefinaleplaats van vorig jaar ook dit jaar minimaal de laatste vier bereiken om de nummer één van de wereld te blijven. Angelique Kerber ligt op de loer om die positie over te nemen.

Kerber kreeg vorige week in Cincinnati al de kans om Williams van de troon te stoten. De Duitse verloor echter de finale. Williams voert nu 184 weken op rij de wereldranglijst aan.

Bij de mannen ontbreek Roger Federer wegens een knieblessure in New York, terwijl ook Novak Djokovic en Rafael Nadal niet okselfris zijn. Beiden hebben last van een polsblessure, maar zijn fit genoeg om te spelen.

Andy Murray (Wimbledon-titel en olympisch goud) ruikt zijn kans om de absolute koning van deze tenniszomer te worden. Zijn er nog outsiders? Zeker. Voormalig US Open-kampioenen Marin Cilic (won in Cincinnati zijn eerste masterstitel) en Juan Martin del Potro (zilveren plak in Rio) zijn in vorm.

Djokovic en Nadal hopen op 'pijnvrije' US Open

Flavia Pennetta won vorig jaar bij de vrouwen verrassend de US Open. Op 33-jarige leeftijd. De Italiaanse besloot prompt dat ze zich geen mooier afscheid kon wensen en borg in november haar rackets op.

Ze heeft daarna nooit meer getwijfeld over een terugkeer en reist nu de wereld over als wederhelft van haar man Fabio Fognini.

Flavia Pennetta poseert in september 2015 met de US Open-trofee

Robin Haase en Kiki Bertens verdedigen op de grand slams traditiegetrouw de Nederlandse eer in het enkelspel. Ze krijgen op de US Open gezelschap van Richèl Hogenkamp, die een succesvolle kwalificatiecampagne heeft afgewerkt.

Haase begint maandag tegen wildcardspeler James Duckworth uit Australië, Bertens treft de Kroatische Ana Konjuh. Ook Hogenkamp krijgt te maken met een ongeplaatste speelster: de Britse Heather Watson. Bertens en Hogenkamp komen op dinsdag in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl