NOS Nieuws

Zeldzaam boerenprotest in Rusland in de kiem gesmoord

Boze boeren: degenen die aan het roer staan pikken alles in

Het gebeurt in Rusland niet vaak dat aanhangers van president Poetin in opstand komen. Deze week gebeurde dat wel in het zuiden van Rusland. Een groep boze boeren was het zo zat dat hun land op slinkse wijze wordt ingepikt door grote landbouwbedrijven, dat ze met twintig tractoren op weg gingen naar Moskou.

De bedoeling was dat boeren uit andere regio's zich zouden aansluiten. Ver kwamen ze niet. De politie en veiligheidsdienst FSB maakten een einde aan het protest nog voor het goed en wel was begonnen. Maar de boeren geven niet op, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Ze blijven optimistisch. Ooit komt er een dag dat we Moskou wel halen, zeggen ze."

De boeren wilden niet alleen protesteren tegen de bedrijven die het op hun land hebben voorzien, maar ook tegen corrupte regionale bestuurders die die de landinpikkers de hand boven het hoofd houden.

De politie arresteerde vijftien boeren. De paar achterblijvers op een veldje aan de snelweg M4, duizend kilometer van Moskou, worden met hun tractoren naar huis gestuurd.

  • NOS / David Jan Godfroid
    Een van de tractoren die deelnam aan het protest
  • NOS / David Jan Godfroid
    De politie fotografeert alles wat er gebeurt
  • NOS / David Jan Godfroid
    De vlaggetjes moeten worden verwijderd

"Het is altijd hetzelfde", zegt Anatoli Ivanov, een van de weinige boeren die na de arrestaties is achtergebleven op het veldje. "Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, worden meteen aan de kant geschoven. Degenen die aan het roer staan, pikken alles in en degenen die er tegen protesteren worden vernietigd."

De gearresteerde boeren zijn al voor de rechter verschenen. Drie van hen kregen tien dagen hechtenis, de rest een boete van 130 euro voor het houden van een protest zonder vergunning en het hinderen van het verkeer.

De boeren benadrukken dat ze geen tegenstanders zijn van president Poetin. Integendeel, ze steunen hem nog steeds. "Ik heb op Poetin gestemd en ik zal weer op het stemmen", zegt Lena Droekova . "Ik blijf op hem bouwen."

Russen komen niet zomaar in opstand, daar is echt wel wat voor nodig.

correspondent David Jan Godfroid

De boeren verwachten juist van de president dat hij iets doet tegen de misstanden in hun regio. "Poetin heeft gezegd: ik wil de stem van het volk horen", zegt boer Sergej Sergejnk. "Door die gedachte hebben we ons laten leiden. We waren op weg naar hem toe. Maar u ziet zelf waar dat toe heeft geleid."

Het boerenprotest is zeldzaam, maar ook weer niet uniek. "Russen komen niet zomaar in opstand" zegt correspondent David Jan Godfroid. "Daar is echt wel wat voor nodig. Het gaat dan vaak niet om mensenrechten of meer democratie maar om concrete dingen die ze merken in hun portemonnee."

Hongerstaking

Zo zijn in de regio waar de boeren actie voeren mijnwerkers in hongerstaking gegaan omdat ze al een jaar geen loon hebben gezien, en elders protesteren vrachtwagenchauffeurs tegen een heffing op het gebruik van de snelweg. "Maar dat gebeurt allemaal ver van Moskou en mensen krijgen daar maar heel weinig van te horen via de media die onder controle staan van de staat."

Dat de politie en de veiligheidsdienst nu hebben ingegrepen bij het boerenprotest is volgens Godfroid goed te begrijpen vanuit het standpunt van Poetin. "Een betoging in Moskou van de liberale oppositie is voor het Kremlin minder riskant. Die is geïsoleerd. Maar als de aanhang van Poetin zich gaat roeren, kan het gevaarlijk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl