Onder het publiek veel Nederlanders
NOS Nieuws

Nederlandse Max-mania in Francorchamps

Nederlandse Formule 1-fans zijn massaal uitgerukt naar het Belgische Francorchamps om vandaag en morgen Max Verstappen te zien rijden. Op campings en terrassen zijn duizenden mensen met Nederlandse vlaggetjes en T-shirts met Verstappen.

Velen waren ook gisteravond al gekomen en gingen vanochtend al vroeg richting het circuit voor de eerste trainingen. Sommige van hen hadden een complete stellage meegenomen, vertelt een Verstappen-fan. "Het is een hele stoelendans, zodat we op de heuvel kunnen zitten. Dan kunnen we alles goed zien. We komen al voor het vierde jaar in Francorchamps. Nu is Max erbij en is het helemaal top."

Fans nemen eigen tribune mee

Een andere groep komt aanlopen. Eén van hen gaat al sinds 2000 naar Francorchamps. "Het is dit jaar wel anders. Dat komt door Verstappen natuurlijk. Veel Hollanders is altijd gezellig."

"Zeker weten", vult een kameraad aan. "We breken de tent af."

Een Nederlands feestje in Francorchamps

Onder de fans zijn ook veel kinderen, valt op. Een jongetje van een jaar of vijf is met zijn vader mee. "Ik vind hem zo goed omdat hij een nieuwe raceauto heeft. Ik heb hem op tv gezien en gezien dat hij daar heel goed was. Ik ga hem nu in het echt zien. Ik heb wel oordoppen mee."

De fans komen voor Max

Camping

Op de camping vertelt een man dat Max gisteravond zelf ook nog even in het tentenkamp is geweest. Hij heeft de coureur niet van dichtbij kunnen bekijken, maar er was sowieso veel beveiliging omheen. "Maar de sfeer is er niet minder om." De man in een roze T-shirt en met een hoed heeft er zin in morgen. "Ja, thuis achter de televisie kun je het natuurlijk veel beter zien. Maar heb je de atmosfeer niet. Dat je met je houten kop naast de raceauto's zit met lawaai dat je eigenlijk niet verdragen kan in de bloedhitte. Dat is toch leuker."

Met je houten kop in geluid dat je niet kan verdragen

Ergens anders op de camping staan twee zoons en twee vaders gekleed in Verstappen-shirts. Die zijn ontworpen door zijn vrouw, zegt één van de vaders. "Ze moeten er wel wat voor doen, haha. Ze mocht mee, maar liever niet. Nee, het mocht wel."

Ook de tafel is versierd met een Verstappen-logo, zo laten de mannen trots zien. "Mijn vrouw is huisschilder, dus die heeft dat gedaan. Het was voor ons net iets te veel moeite. Nee, ze is hier niet. Die vindt het autogejengel maar niets. Ik volg jaren de racerij. Ik vind het geweldig: de snelheid, de kick, de adrenaline, ik rij zelf op een hele snelle motor en dat vind ik de kick."

Vader en zoon samen naar Formule 1

De politie verwacht in totaal zo'n 50.000 Nederlanders. Velen van hen zijn zaterdagochtend al vertrokken. Dat leidde - zoals de Verkeersinformatie Dienst (VID) het zei - tot 'Verstappenfiles' van zo'n 31 kilometer in België. Ook op de A2 bij Maastricht liep het vast voor zo'n 7 kilometer, mede als gevolg van wegwerkzaamheden.

Terreurdreiging

De files werden ook veroorzaakt door de verscherpte veiligheidsmaatregelen in verband met de terreurdreiging in België. De Belgische politie krijgt bij controles hulp van het leger en werkt ook samen met Nederlandse politie.

Het circuit in Francorchamps is voor het eerst in jaren uitverkocht. Dat komt dus vooral door de Nederlanders. Toch hebben veel Nederlanders geen kaartje. Mede daardoor zijn er hoge prijzen op zwarte markt.

  • NOS
    Fans uit Hengevelde in Francorchamps
  • Maxim van Veelen / NOS
    Lange rijen bij Francorchamps
  • Maxim van Veelen / NOS
    Onder het publiek veel Nederlanders
  • Amber Brantsen / NOS
    Al vroeg stonden er files richting Francorchamps
  • ANP
    Oranje rook vanaf de tribunes als Verstappen passeert, de circuit-speaker vroeg de Verstappen-fans die niet meer te doen

De duizenden fans hebben in de loop van de middag weinig van Verstappen gezien. De jonge Nederlander reed twee rondjes met de Red Bull en parkeerde de bolide vervolgens met versnellingsbakproblemen in de pits. Verstappen zette als enige coureur geen tijd neer in de training. Maar de kwalificatie kwam hij bijzonder goed door. Hij start morgen vanaf de eerste startrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl