NOS Nieuws

'IS-oproep' aan potentiële terroristen België

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) heeft een Franstalig geluidsfragment in handen gekregen, waarin volgens de krant een kopstuk van Islamitische Staat potentiële terroristen oproept een videoboodschap te maken voor zij een aanslag plegen. Die video moet naar Irak worden gestuurd, waar hij wordt verwerkt, vertaald en online gezet.

HLN schrijft dat het de audioboodschap drie weken lang geheim heeft gehouden, op verzoek van de Belgische veiligheidsdienst. Die hebben een onderzoek ingesteld omdat in de boodschap melding wordt gemaakt van een Belgische terreurverdachte die al zo'n video zou hebben ingeleverd.

Het zou gaan om de Brusselaar Azzedine E. die twee jaar geleden naar Syrië vertrok. E. liet eerder via de sociale media weten dat hij van plan was een aanslag in België te plegen.

Verhoren

Belgische veiligheidsagenten hebben naar aanleiding van de IS-oproep twee moslimextremisten verhoord, schrijft HLN. Een van hen is de 17-jarige zoon van een omstreden imam die begin augustus ophef veroorzaakte met een filmpje op internet. Daarop is te zien hoe hij in de straten van de Belgische stad Verviers hardop bidt tot Allah en hem vraagt alle christenen te doden.

Ook diens 15-jarige vriend die het filmpje maakte, is verhoord. Hij bleek ook te beschikken over de Franstalige IS-oproep aan aanslagplegers.

Volgens HLN zouden als gevolg van de IS-oproep in Frankrijk twee arrestaties zijn verricht in verband met een complot om een aanslag te plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl