Geen reactie ministerie op WikiLeaks
Het ministerie van Algemene Zaken wil niet inhoudelijk ingaan op de berichten over topambtenaar Richard van Zwol, die in 2009 in een gesprek met de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder zou hebben gevraagd om meer druk uit te oefenen op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos.
Volgens de Amerikanen zei Van Zwol in dat gesprek dat Bos duidelijk moest worden gemaakt dat het voor zijn eigen internationale carrière beter was om in te stemmen met verlenging van de militaire missie in Uruzgan.
Het ministerie bevestigt wel dat er een gesprek is geweest, maar de interpretatie ervan is volgens Algemene Zaken voor rekening van de Amerikanen. Dat werd ook gezegd toen eerder deze week zogenoemde cables over topambtenaar Pieter de Gooijer naar buiten kwamen.
'Onaanvaardbaar'
Oud-staatssecretaris en huidig PvdA-Kamerlid Timmermans zegt "geschrokken" te zijn en noemt de gang van zaken "onaanvaardbaar". Hij sprak in het NOS Radio 1 Journaal van "gemene trucs". Hij vindt dat politieke tegenstellingen in het kabinet moeten worden uitgevochten en dat "je niet je gelijk moet halen via derde partijen".
Het PvdA-Kamerlid eist van premier Rutte een brief waarin die de feiten op een rij moet zetten.
Rosenthal
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op de berichten over Van Zwol. Dinsdag nam Rosenthal het nog wel op voor De Gooijer. De minister zei toen dat hij voor zijn ambtenaar staat en dat die zijn werk "uitstekend en volop integer" doet.
In Amerikaanse ambtsberichten staat dat De Gooijer de Verenigde Staten heeft gevraagd om meer druk uit te oefenen op Bos, zodat die toch zou instemmen met verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan. De Gooijer was bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een van de belangrijkse adviseurs van CDA-minister Verhagen, die voor verlenging van de missie was.
Vorige week werd De Gooijer benoemd tot de nieuwe vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie.