De ministers van Buitenlandse Zaken Kerry en Lavrov voorafgaand aan het overleg
NOS Nieuws

VS en Rusland zijn dichter bij akkoord over Syrië

De VS en Rusland zeggen dat ze dichter bij een overeenkomst over een staakt-het-vuren en militaire samenwerking in Syrië zijn gekomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Kerry en Lavrov, ontmoetten elkaar in Genève, de plaats waar sinds het voorjaar over vrede in Syrië wordt onderhandeld.

Na een reeks van gesprekken die bij elkaar negen uur duurden, gaven de beide ministers samen een persconferentie. Daarin zeiden ze dat er nog een paar "kleine" zaken moeten worden opgelost.

"Het gaat ons niet om het sluiten van een deal", zei Kerry. "We willen afspraken maken die effectief zijn, die de bevolking van Syrië vooruit helpen, die de regio stabieler en veiliger maken en die de weg vrijmaken voor een politieke oplossing". Delegaties van beide landen praten de komende dagen verder.

Al-Qaida

Een complicerende factor zijn de ontwikkelingen rond Aleppo. Door de VS gesteunde rebellen zijn een verbond aangegaan met een groep die tot voor kort bij de terreurorganisatie al-Qaida hoorde. De VS en Rusland willen jihadistische groepen niet bij het overleg betrekken.

Beide ministers onderstreepten dat rust aan het front een voorwaarde is voor de totstandkoming van een akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl